PROIECT – Motocicliștii vor putea circula pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun

„Autovehiculele din categoriile A, Al si A2 au dreptul să circule pe benzile destinate transportului public de persoane, acolo unde acestea există și sunt semnalizate ca atare, doar în sensul de deplasare al transportului public de persoane”. Asta spune un proiect de lege care tocmai ce a fost adoptat de senatori iar acum merge la Camera Deputaților pentru votul final.

Inițiatorii acestui proiect de lege susțin că „locuitorii marilor orașe petrec zilnic cate 2 ore în trafic pentru a se deplasa catre si dinspre locul de muncă, pentru a merge la cumpărături sau pentru a-și rezolva diferite probleme. Pe langă acest timp prețios pierdut în mașină, cea mai importantă problema este poluarea. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată ca 93% din copiii din lume respiră aer toxic și 600.000 dintre cei sub 15 ani mor anual din cauza poluării, care favorizează infecții respiratorii acute. De altfel, la nivel mondial, peste 80% din persoanele care trăiesc în zonele urbane în care se monitorizează poluarea aerului sunt expuse la un grad de poluare care depășește limitele orientative ale OMS. În Romania mor 25.000 de oameni anual din cauza poluarii, comparabil chiar cu decesele provocate de actuala pandemie de COVID-19”, susțin inițiatorii prezentului proiect de lege.

Propunerea cu care senatorii sunt de acord este ca motocicletele să poată avea acces pe benzile special create pentru transportul în comun: „Numeroase state au implementat deja aceasta idee care s-a dovedit a fi un real succes. Potrivit unei analize a FEMA (Federation of European Motorcyclists Associations), mai multe țări permit deja circulația motocicletelor pe benzile destinate transportului public. In Norvegia spre exemplu, este permisă conducerea motocicletelor pe benzile de autobuz”.

În Spania, motocicletele sunt permise pe toate benzile de autobuz din urmatoarele orase: Madrid, Sevilla, Valencia, Vigo, Granada, Palma de Mallorca si pe unele benzi de autobuz din Vitoria. Astfel de practici le mai avem în Australia, Noua Zeelandă sau în Canada.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu