Proiect OUG pe Legile Justitiei: Prevederea referitoare la pensionarea anticipata a magistratilor se amana pana la 31 decembrie 2022

home camp2
home camp2
home camp2

Aplicarea prevederii referitoare la pensionarea anticipata a magistratilor se amana pana la 31 decembrie 2022, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul Justitiei, transmis de Ministerul Justitiei, vineri, catre Consiliul Superior al Magistraturii, informeaza AGERPRES.

In preambulul proiectului de act normativ se arata ca noul sistem de pensionare anticipata “va avea un impact major asupra functionarii instantelor judecatoresti si a parchetelor, eficientei si calitatii actului de justitie, generand riscul de scadere substantiala a numarului magistratilor in activitate”, mai ales ca noua lege reglementeaza concomitent cresterea perioadei de formare pentru intrarea in magistratura si a vechimii necesare pentru promovarea la instante si parchete, astfel ca se impune amanarea aplicarii lui.

“Potentialul impact al acestei prevederi legale asupra resurselor umane existente la nivelul instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea a fost reliefat si in Opinia preliminara privind proiectul de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii al Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia), recomandandu-se renuntarea la schema de pensionare anticipata daca nu poate fi stabilit in mod cert faptul ca aceasta nu va avea niciun impact advers asupra functionarii sistemului”, se mentioneaza in documentul citat.

O alta modificare propusa vizeaza amanarea aplicarii prevederii referitoare la judecarea apelurilor in completuri formate din trei judecatori.

In proiect se arata ca, potrivit art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, astfel cum a fost modificata si completata prin Legea nr. 207/2018, apelurile si recursurile se judeca in complet format din trei judecatori, cu exceptia cazurilor in care legea prevede altfel, iar aceste dispozitii sunt aplicabile cauzelor inregistrate pe rolul instantelor dupa data de 23 iulie 2018, in conditiile in care schemele de personal ale instantelor judecatoresti sunt subdimensionate, ceea ce este de natura sa puna in dificultate functionarea sistemului judiciar in ansamblu. In aceste conditii, este necesara “luarea urgenta a unor masuri legislative in scopul asigurarii bunei functionare a justitiei ca serviciu public, pe termen scurt si mediu”.

Proiectul se refera si la noua prevedere legala potrivit careia judecatorii si procurorii pot ocupa functii in institutii ale Uniunii Europene sau in organizatii internationale “doar daca actul international care reglementeaza conditiile de ocupare a acestora conditioneaza in mod expres accesul la functia respectiva de calitatea de judecator sau procuror, iar in cazul in care judecatorul sau procurorul isi manifesta optiunea de a exercita o functie la institutii ale Uniunii Europene sau organizatii internationale, acesta este eliberat din functia de judecator sau procuror cu rezervarea postului”.

Conform preambulului proiectului, noile reglementari nu contin dispozitii tranzitorii in ceea ce priveste detasarile in curs ale magistratilor in cadrul altor institutii, in contextul preluarii de catre Romania de la 1 ianuarie 2019 a Presedintiei Consiliului UE. “O solutie de natura a proteja interesul general al statului roman privind mentinerea detasarilor in curs o reprezinta amanarea intrarii in vigoare a noilor dispozitii, pentru o durata determinata de timp, respectiv pana la data de 30 iunie 2019, data finalizarii exercitarii presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de catre Romania”, se mentioneaza in document.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *