Proiect: Se schimba regulile de angajare in sectorul bugetar; la trei posturi devenite vacante, un post ocupat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi ocupate conform principiului ”unu la trei”, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat, potrivit proiectului de Ordonanta pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicat marti de Ministerul Finantelor, informeaza AGERPRES.

In prezent, principiul de ocupare a posturilor la stat este unu la doi.

“Dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, ordonatorii de credite pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului: ‘unu la trei’ din totalul posturilor ce se vor vacanta, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat”, se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Totodata, proiectul propune reducerea cu 50% a numarului total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat si de functii asimilate functiilor de secretar de stat si subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum si al celorlaltor institutii si autoritati publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor.

De asemenea, va fi suspendata ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice, iar pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrarii in vigoare a ordonantei se continua procedurile de ocupare a acestora. Exceptie de la aceasta regula vor face personalul didactic de predare, personalul medico-sanitar, politistii si absolventii Institutului National al Magistraturii.

“Prin exceptie, se pot organiza concursuri sau examene pentru: ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal didactic de predare; ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal medico-sanitar; posturile vacante necesare incadrarii, in conditiile legii, a promotiei de ofiteri, subofiteri, agenti de politie, maistri militari, functionari publici cu statut special din anul 2019; posturile vacante necesare incadrarii promotiei 2019 a Institutului National al Magistraturii”, se precizeaza in documentul citat.

Numarul de posturi aferente cabinetului secretarului general adjunct al Guvernului si secretarului de stat va scadea la doi de la patru in prezent, iar pentru cabinetul subsecretarilor de stat este prevazut un post, fata de doua in acest moment.

De asemenea, pentru cabinetul conducatorului de organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu rang de secretar de stat, sunt propuse doua posturi, fata de patru in prezent.

Potrivit notei de fundamentare, la nivelul celor 22 de ministere si al Secretariatului General al Guvernului, este aprobat un numar de 86 posturi de secretar de stat si 16 posturi de subsecretar de stat in acest moment.

In perioada decembrie 2015 – mai 2019, numarul de posturi ocupate din sectorul bugetar s-a majorat cu 50.242, respectiv de la 1.186.314 posturi la 1.236.556 posturi. Din acestea, cele mai importante cresteri s-au inregistrat la nivelul institutiilor finantate integral din bugetele locale (36.588 posturi) si spitale (20.826 posturi), in timp ce la nivelul unitatilor din sistemul de invatamant a fost inregistrata o scadere de 8.466 posturi, la nivelul Ministerul Apararii Nationale s-a inregistrat o diminuare de 1.633 posturi, iar la nivelul Ministerului Afacerilor Interne si al institutiilor din subordine s-a consemnat o diminuare de 4.363 posturi.

Pe de alta parte, institutiile publice nu vor mai putea achizitiona din fonduri publice servicii de telefonie mobila pentru personalul angajat, cu exceptia demnitarilor.

Reducerea numarului de secretari de stat, subsecretari de stat si asimilatii acestora, precum si a numarului de posturi din cabinetele demnitarilor va determina o scadere a cheltuielilor bugetare de 7,1 milioane lei in anul 2019 si de 21,3 milioane lei la nivelul unui an bugetar. Blocarea ocuparii posturilor vacante va genera scaderea cheltuielilor cu 76,7 milioane lei la nivelul unui an bugetar, potrivit notei de fundamentare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2