Proiect – Senat: Pacientul poate oferi donatii doar unitatii sanitare unde a fost ingrijit

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Pacientul poate oferi donatii doar unitatii sanitare unde a fost ingrijit, cu respectarea legii, prevede o propunere legislativa pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea drepturilor pacientului 46/2003, depusa la Senat in calitate de prima camera sesizata, informeaza AGERPRES.

Art. 34 al Legii 46/2003 prevede, in forma actuala, ca “pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii”, iar in forma propusa in proiectul de lege se stipuleaza ca “pacientul poate oferi donatii unitatii sanitare unde a fost ingrijit”.

“Donatiile vor fi incluse in situatia privind executia bugetului de venituri si cheltuieli al spitalului public, care se afiseaza lunar pe pagina de web creata in acest scop de Ministerul Sanatatii, prin grija ordonatorilor de credite ai unitatilor sanitare”, se arata in propunerea legislativa semnata de un grup de parlamentari preponderent USR. Acest proiect a fost semnat de presedintele Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, Corneliu Florin Buicu (PSD).

In expunerea de motive a propunerii legislative se arata ca, desi in art 34 din Legea 46/2003 se arata ca pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii, ICCJ a statuat insa ca “fapta medicului angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege (…) urmand a fi angajata raspunderea penala a acestuia”.

Initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca “dreptul la recunostinta nu poate fi considerat un argument valid in favoarea mentinerii practicii plicului pentru medic”.

“In plus, practica judiciara a ultimilor ani a demonstrat ca dreptul la recunostinta ascunde, de cele mai multe ori, o conditionare a actului medical. Desi nu pot fi culpabilizati toti doctorii, statul roman a profitat de perpetuarea acestei cutume, lasand in grija pacientilor o parte din responsabilitatea ce ii corespunde: optima si eficienta sustinere financiara a sistemului romanesc de sanatate”, se mai arata in expunerea de motive.

Initiatorii subliniaza faptul ca nu isi doresc “completa anulare a dreptului la recunostinta”, ci sustin ca “acesta sa se manifeste doar prin donatiile transmise catre unitatea medicala in care pacientul a fost ingrijit si nu catre medici sau alti angajati ai centrelor medicale”.

De asemenea, in opinia initiatorilor, notiunea “plati suplimentare” din legea actuala este “neclara si ambigua transpunerea ei in practica”, motiv pentru care in articolul 34 se propune mentinerea posibilitatii de a face doar donatii catre unitatea medicala.

Camera Deputatilor este for decizional pentru aceasta propunere legislativa.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2