Proiect: Sprijinul financiar pentru productia de usturoi ar putea creste la 3.000 euro/hectar

home camp2
home camp2
home camp2

Autoritatile intentioneaza sa majoreze la 3.000 de euro/hectar sprijinul financiar acordat pentru sustinerea productiei de usturoi in conditiile in care cuantumul de 1.000 de euro/ha acordat pana in prezent reprezinta aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, un procent insuficient pentru sustinerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate in cultivarea usturoiului, se arata intr-un proiect de hotarare publicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), informeaza AGERPRES.

Potrivit proiectului de act normativ, valoarea sprijinului financiar care se acorda beneficiarilor va fi de 13.950 lei/hectar, echivalentul in lei a 3.000 euro/hectar, fara a depasi valoarea maxima de 15.000 euro/trei exercitii financiare/beneficiar, prevazuta in Regulamentul de minimis in sectorul agricol.

“Cultura de usturoi are un potential nevalorificat pe deplin in sensul existentei unor premise care sa ofere producatorilor posibilitatea functionarii in conditii de piata echitabile in context concurential. In Romania, suprafata cultivata cu usturoi, in anul 2017, a fost de 9.974 hectare, obtinandu-se o productie de 55.673 tone. Majoritatea suprafetelor sunt exploatate de catre micii fermieri constituiti in ferme de familie. In perioada 2010-2017, trendul general al productiei a fost descrescator. In anii 2016 si 2017 productia de usturoi a inregistrat un declin. Comparativ cu anul 2010, in anul 2017 productia de usturoi a scazut cu 11,5 mii tone”, se arata in Nota de fundamentare care insoteste proiectul de hotarare.

Judetele cu cele mai mari suprafete cultivate cu usturoi sunt: Botosani, Dolj, Iasi, Mehedinti, Suceava, Teleorman si Timis. Circa 62% din totalul exploatatiilor cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse intre 0.004 hectar si un hectar.

In Romania, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situeaza in jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezinta 2,2 kg, respectiv 1,41% din consumul total de legume.

Conform MADR, deficitul de productie la cultura de usturoi cultivat in camp este cauzat de costurile mari de productie, deficitul de samanta din soiuri autohtone, lipsa gamei de masini si utilaje necesare aplicarii tehnologiei precum si slaba asociere a producatorilor agricoli.

In plus, lipsa spatiilor destinate conditionarii (sortare, ambalare etc.) si pastrarii corespunzatoare a usturoiului a creat dificultati in valorificarea productiei catre piata, ceea ce a condus la cresterea importului de usturoi.

“Pentru a se asigura necesarul de consum al populatiei trebuie mentinute suprafetele dedicate acestei culturi, motivarea producatorilor existenti sa nu abandoneze aceasta cultura, precum si incurajarea fermierilor noi sa cultive usturoiul in zonele cu traditie”, arata initiatorii proiectului.

Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 108/2019, prin care s-a prevazut ca sprijin financiar suma de 1.000 de euro/hectar, reprezentand contravaloarea a 4.650 lei/hectar.

Dupa intrarea in vigoare a actului normativ, in program s-au inscris 159 beneficiari, cu o suprafata de aproximativ 119 hectar, in conditiile in care, prin HG 108, se preconiza inscrierea a circa 2.000 de beneficiari cu o suprafata totala de aproximativ 2.000 hectare, constatandu-se astfel ca scopul actului normativ nu a fost indeplinit, subliniaza sursa citata.

In acest context, producatorii agricoli s-au adresat ministerului pentru gasirea unor solutii de crestere a valorii sprijinului financiar, reclamand cheltuielile mari privind achizitia de seminte, forta de munca, input-uri, utilajele agricole folosite etc.

In cadrul intalnirilor cu cultivatorii de usturoi, la care au participat si formele asociative reprezentative ale acestora, s-au realizat analize si calcule privind cheltuielile si veniturile rezultate din aceasta cultura, reiesind necesitatea unui sprijin mai mare de la bugetul de stat, in sensul cresterii cuantumului de la 1.000 euro/hectar la 3.000 euro/hectar, noul sprijin venind in sustinerea si mentinerea culturii de usturoi in zonele cu traditie, precum si infiintarea de noi suprafete.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis sunt in suma de maxim 9,3 milioane de lei, reprezentand echivalentul in lei a sumei de maxim doua milioane euro, si se asigura din bugetul pe anul 2019 repartizat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

La inceputul acestei luni, MADR anunta ca producatorii agricoli se mai pot inscrie in programul de sustinere a productiei de usturoi pana la data de 15 mai, inclusiv.

Pentru a accesa acest program, solicitantii sprijinului trebuie sa depuna o cerere de inscriere pana la data mentionata, urmand ca Directiile Agricole Judetene sa verifice existenta culturii si sa inregistreze cererea in Registrul unic dedicat Programului.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele criterii: sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minim 3.000 metri patrati, sa obtina o productie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp, sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi in anul de cerere si sa faca dovada productiei realizate, prin documente justificative.

Valorificarea productiei se face in perioada 1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere.

Schema de ajutor de minimis se desfasoara pe o perioada de 3 ani, respectiv in intervalul 2019 – 2021.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *