Proiect: Toti agentii economici, cu exceptia IMM-urilor, obligati sa realizeze au audit energetic o data la patru ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Toti agentii economici, cu exceptia intreprinderilor mici si mijlocii, vor fi obligati sa realizeze, o data la patru ani, un audit energetic pe intreg conturul de consum energetic, potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Energiei, informeaza AGERPRES.

In prezent, companiile sunt obligate sa realizeze un astfel de audit pentru pe un contur de consum energetic care sa reprezinte cel putin 50% din consumul energetic total.

“Anual, 3% din suprafata totala a cladirilor incalzite si/sau racite pentru asigurarea climatului interior, detinute si ocupate de administratia publica centrala, se renoveaza pentru a indeplini cel putin cerintele minime de performanta energetica prevazute in capitolul IV “Cerintele de performanta energetica a cladirilor” din Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, republicata. In acest sens, ordonatorii principali de credite asigura cuprinderea cheltuielilor in bugetul institutiei”, se precizeaza textul Ordonantei.

Proiectul initiat de Ministerul Energiei are ca scop modificarea Legii 121/2014 privind eficienta energetica, in urma unor atentionari din partea Comisiei Europene privind aplicarea incorecta a directivei din acest sector.

“Comisia Europeana poate solicita Curtii de Justitie a Uniunii Europene – CJUE, in perioada imediat urmatoare, sa impuna sanctiuni pecuniare pentru Romania, doar suma forfetara fiind de 1.912.000 euro, la care se adauga penalitatile zilnice cu titlu cominatoriu de minimum 35.000 euro, conform comunicarii Comisiei Europene”, se arata in Nota de fundamentare a proiectului.

Initiatorii mai arata ca, in data de 12 martie 2019, a fost aprobat Memorandumul cu titlul “Stabilirea pozitiei Romaniei in Cauza 2018/2253, actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor privind transpunerea si aplicarea incorecta a Directivei 2012/27/UE privind eficienta energetica”, prin care s-a aprobat propunerea ca prezentul proiect de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienta energetica sa fie trimis spre avizare si sa fie avizat cu celeritate de catre institutiile avizatoare.

“Pentru evitarea unei posibile declansari a unei proceduri de infringement de catre Comisia Europeana, autoritatile romane s-au angajat la modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienta energetica, prin intermediul scrisorii de raspuns la solicitarea Comisiei Europene nr. SG(2018)D/20282;C(2018)7103, pana la data de 1 septembrie 2019”, mentioneaza autorii propunerii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2