Proiecte finalizate cu succes și finanțate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest

Prin intermediul fondurilor europene, România s-a dezvoltat şi continuă să se dezvolte în diverse domenii: de la creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane prin modernizarea drumurilor județene, creșterea eficienței energetice în clădiri publice sau private până la impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre cele mai importante programe operaţionale prin intermediul căruia România a putut să acceseze fonduri europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) în perioada 2014-2020.

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest este Organism Intermediar al POR 2014-2020 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, ajutând la evaluarea, verificarea şi monitorizarea a peste 1.000 de proiecte care aparţin atât beneficiarilor privaţi, cât şi beneficiarilor publici.

Colonia Pictorilor, monument modernizat la cele mai înalte standarde

Viața culturală din Baia Mare a primit o nouă dinamică odată cu restaurarea monumentului Colonia Pictorilor, unul dintre principalele puncte de atracție din oraș, un edificiu cu o mare valoare identitară pentru locuitori.

Situat pe strada Victoriei nr. 21, în apropierea Centrului Vechi al orașului, acest monument istoric este un simbol al Școlii Băimarene de Pictură, înființată în urmă cu mai bine de 122 de ani ca o mișcare artistică în jurul pictorului Simon Hollósy. A început cu o școală de pictură pe durata verii, încă din 1898, iar ulterior inițiativa a devenit permanentă, concretizând-se în mai multe ateliere care împreună formează astăzi patrimoniul Coloniei Pictorilor din Baia Mare.

Proiectul de restaurare a adus la standarde moderne cinci dintre cele șase corpuri de clădire ale Coloniei Pictorilor, precum și amenajările exterioare ale ansamblului. Modernizarea acestui punct de atracție are un puternic impact asupra vieții culturale locale prin stimularea interesului pentru cultura și istoria orașului în rândul propriilor locuitori, în special a tinerilor preocupați de mediul artistic. În același timp, contribuie la atragerea unui număr mai mare de turiști în „orașul pictorilor”, așa cum era denumit municipiul Baia Mare odinioară. Se estimează, astfel, un număr de 7.000 vizitatori pe an pentru acest obiectiv de patrimoniu.

Lucrările de modernizare au avut o valoare totală de 15.487.285,63 lei și au dus la creșterea numărului de ateliere existente, la îmbunătățirea calității acestora și la reconfigurarea și mărirea spațiului de expoziții. În exterior au fost amenajate zone verzi și de relaxare și a fost ușurat accesul mașinilor și al pietonilor.

Tehnologie de ultimă generație în gestionarea deșeurilor de plastic

Un proiect implementat de beneficiarul privat CALEX S.R.L., din Satu Nou de Jos, comuna Groși, județul Maramureș, a urmărit integrarea unei tehnologii de ultimă generație în reciclarea deșeurilor de plastic. Investiția în echipamente pentru gestionarea deșeurilor a dus la creșterea productivității muncii cu peste 40% și a îmbunătățit competitivitatea economică. Pentru o mai bună vizibilitate în mediul online s-a investit atât în dezvoltarea unui website propriu, cât şi a unor servicii de promovare online.

Proiectul “U.R.S. (Ultimate Recycling Solution) – Tehnologie de ultimă generație în reciclarea deșeurilor de plastic” a fost implementat de CALEX S.R.L. prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014-2020  şi a avut o valoare totală de 5.521.751,77 lei.

Castelul „Teleki” din Coltău a fost reabilitat

Castelul „Teleki” din comuna Coltău, județul Maramureș, se numără printre obiectivele de patrimoniu cultural național care a beneficiat de lucrări de consolidare și conservare, precum și de îmbunătățirea condițiilor de expunere a materialului muzeal, toate acestea cu ajutorul finanțării obținute prin Programului Operațional Regional 2014-2020. Prin intermediul acestui proiect, care a avut o valoare totală de 6.815.581,50 lei, au fost asigurate toate dotările necesare pentru introducerea castelului în mai multe programe turistice culturale/rurale/religioase promovate de operatori de turism, atât la nivel național, cât și internațional.

În urma restaurării, castelul a intrat în circuitul evenimentelor culturale și se așteaptă o creștere a numărului mediu de vizitatori cu peste 5% în maximum trei ani de la finalizarea investiției. Pe lângă vizitele turisitice uzuale, castelul găzduiește pe tot parcursul anului expoziții şi evenimente. De asemenea, persoanele interesate pot vizita și parcul castelului, loc în care se regăsesc grupuri statuare și busturile care aparţin contelui Teleki și compozitorului maghiar Franz Liszt.

După Războiul de Independenţă a lui Rakoczi Francisc II (1703-1711), castelul de la Coltău a intrat în posesia familiei nobiliare Teleki, care a primit satul cu titlu de donaţie regală, şi a rămas la această familie până la terminarea celui de-al doilea Război Mondial. Castelul Teleki se presupune că a fost construit în stil baroc pe vremea împărătesei Maria Tereza, iar în anul 1821 a fost restaurat. Contele Teleki Sándor se spune că ar fi fost cel mai cunoscut stăpân al castelului, obţinând în anul 1845 clădirea de la părinţii lui.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu