Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare se afla intr-o continua dezvoltare atat pe partea medicala, cat si pe cea de infrastructura.
Astfel, o veste importanta e cea referitoare la faptul ca incepand de anul viitor, la unitatea medicala vor putea activa primii chirurgi cardiaci.
„Sunt proiecte foarte importante demarate anul acesta si pe care le vom finaliza, o parte din ele vor isi arata anul viitor roadele. Un prim exemplu l-as da legat de Compartimentul de Chirurgie Cardiaca. Astfel, in Spitalul Judetean Baia Mare povestea cardiologiei se inchide. Am inceput cu Sectia de Cardiologie, cu Compartimentul de Terapie Intensiva Coronarieni, cu radiologia interventionala interventionala, angiograful si vom incheia cu partea de chirurgie cardiaca.
A fost o investitie finantata de Ministerul Sanatatii si cofinantata de Consiliul Judetean, investitie care se va finaliza in acest an, iar de anul viitor, primii chirurgi cardiaci vor intra in Spitalul Judetean Baia Mare si vor putea opera primele inimi.
Vreau sa va spun ca existenta unui Compartiment de Chirurgie Cardiaca presupune o pregatire profesionala deosebita, inclusiv pentru personalul mediu, dar in ultimul an un asistent medical a fost la Cluj, la Institutul Inimii, si s-a pregatit pentru a putea fi utilizat in sala de operatie. Din punctul meu de vedere este o realizare extraordinara, un spital judetean in care patologia cardiaca sa poata sa fie facuta integral este un lucru foarte mare”, a spus managerul Sorina Pintea.
Un alt proiect e cel care vizeaza achizitia unui al doilea aparat de radioterapie.
„Inca un lucru extraordinar pe care il vom finaliza anul viitor este modernizarea Laboratorului de Radioterapie. Stiti bine, anul acesta a fost inaugurat, primii pacienti au intrat, au trecut pragul acestui laborator.
Pe data de 18 noiembrie s-a lansat o licitatie pentru achizitia celui de-al doilea aparat de radioterapie prin finantarea Bancii Mondiale, astfel incat vom avea unul dintre cele mai moderne laboratoare de radioterapie din nordul Romaniei. Spuneam atunci, cand am inaugurat acest laborator, ca este important sa avem solutii de backup: doua acceleratoare, astfel incat terapia pacientului sa nu fie periclitata sub nicio forma
Este, la fel, un cerc inchis: avem Sectia de Oncologie, avem molecule corespunzatoare pentru aproape toata patologia oncologica, avem radioterapia, tumorbordul, care este obligatoriu de anul acesta, astfel incat putem trata integral pacientul bolnav de cancer. Bolile cardiovasculare, bolile oncologice sunt pe primul loc ca si cauza de mortalitate, deci zona aceasta, din punctul nostru de vedere, in Maramures va fi acoperit”, a mai punctat managerul Spitalului Judetean.
Sorina Pintea a mai vorbit si despre alte investitii in infrastructura, precum reparatiile capitale care au fost realizate la blocul alimentar. Suma s-a ridicat la 2.743.000 lei, finantarea fiind asigurata partial de Ministerul Sanatatii si cofinantata de Consiliul Judetean.
De asemenea, pana la finalul anului se vor termina si lucrarile la holul central, investitia ajungand la suma de 1.500.000 lei.
Totodata s-a mai achizitionat si aparatura medicala. Mai precis, este vorba despre un mamograf performant (640.000 lei), eco doppler color (400.000 lei), un nou computer tomograf (2.700.000 lei), dar si un nou angiograf in valoare de 2.380.000 lei pentru compartimentul de chirurgie cardiaca.
Vlad HERMAN