septembrie 28, 2021

Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru alesi a intrat in dezbatere parlamentara

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

parlamentulromaniei_or-600x400Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru alesi a intrat in dezbatere parlamentara, Comisia comuna privind Statutul deputatilor si senatorilor avand termen doua saptamani pentru intocmirea raportului, potrivit unei decizii de miercuri a Birourilor permanente reunite, transmite Agerpres.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 96/2006 privind Statutul senatorilor si deputatilor trebuie primeasca in acest termen avizul Consiliului Legislativ si punctul de vedere al Guvernului.

De asemenea, au fost sesizate pentru aviz Comisiile juridice din Camera Deputatilor si Senat.

Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost depus la Parlament dupa ce initiatorii au strans 256 de semnaturi pentru sustinerea lui atat din arcul majoritatii guvernamentale, cat si de la Opozitie.

Proiectul prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei, a precizat marti deputatul PSD Petre Daea, unul dintre initiatori.

Potrivit proiectului de lege care modifica Statutul parlamentarului, deputatii si senatorii au dreptul, dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar. De aceasta indemnizatie beneficiaza cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

“Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul indemnizatiei il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara”, se arata in proiectul de lege.

Indemnizatia de parlamentar ar urma sa se actualizeze ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat sau senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

Indemnizatia de parlamentar se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate. Indemnizatia este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate si se suporta din bugetul de stat, mai prevede textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor initiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2