Proiectul Sistemului Integrat de Management al Deseurilor finalizat in proportie de peste 80%

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Miercuri, 14 martie, cu incepere de la ora 12.00, in Sala ”Bogdan Voda” a Consiliului Judetean Maramures a avut loc o conferinta de presa prezidata de presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea. Alaturi de managerul proiectului Sistem Integrat de Management al Deseurilor, Claudia Breban si de expertul juridic al proiectului, Dumitru Dumuta, administratia judeteana a prezentat stadiul lucrarilor in cadrul acestui proiect, punand accent pe finalizarea contractelor de inchidere a depozitelor neconforme.

”Am considerat necesara convocarea unei conferinte de presa pentru prezentarea progresului realizat de catre Consiliul Judetean Maramures in implementarea unui proiect extrem de important, Sistemul de Management Integrat al Deseurilor. Am vazut, in ultima perioada, foarte multe pozitii luate public de catre oameni politici, oameni din administratie, de catre presa sau alte persoane interesate si am citit, din pacate, foarte multe neadevaruri.

Cred ca este normal sa prezentam noi, din punctul de vedere al autoritatii judetene, lucrurile adevarate pe care le-am facut in aceasta perioada, raportul de progres in ceea ce priveste constructiile din intreg judetul. In caz contrar, lasam doar persoane neavizate sa vorbeasca despre acest proiect atat de importat. Doar in ultimele luni, mai multi parlamentari ai Maramuresului au facut interpelari privind situatia Sistemului Integrat de Management al Deseurilor. Eu i-am invitat, de fiecare data, la biroul presedintelui Consiliului Judetean sau la managerul proiectului, pentru a afla direct de la sursa informatiile pe care le solicita in Parlament.

Iar parcursul pe care il are o astfel de interpelare este unul lung si anevoios, fiind nevoie de adrese intre Parlament, Guvern, Minister, Prefectura, Consiliul Judetean si inapoi, pe acelasi traseu, pana ajunge la parlamentar, in ideea in care vorbim despre parlamentari ai Maramuresului. Din acest motiv, lansez un nou apel public catre toti cei interesati sa vina sa se adreseze noua, in mod direct, pentru orice lamuriri suplimentare”, a precizat seful administratiei judetene, Gabriel Zetea.

Proiectul Sistemului Integrat de Management al Deseurilor reprezinta o obligatie a judetului Maramures si a Romaniei ca tara, in ceea ce priveste relatia cu Uniunea Europeana. Prin tratatul de aderare la UE, statul roman s-a angajat sa contribuie la imbunatatirea standardelor de viata si de mediu a populatiei.

SMID se adreseaza unei probleme existente de ani de zile in intreaga tara, in ceea ce priveste gestionarea foarte proasta a deseurilor. Acest proiect a fost semnat de Consiliul Judetean Maramures prin Programul Operational Sectorial de Mediu, pe exercitiul financiar trecut, 2007 – 2013, a Uniunii Europene si a fost prelungit. Exista, in present, posibilitatea de a finaliza acest proiect pe noul exercitiu financiar al UE, 2014 – 2020.

Gabriel Zetea: Speram sa finalizam tot proiectul in 2018

”Anul trecut am semnat contractul de fazare, in valoare de aproape 33 de milioane de euro, la Ministerul Mediului, fapt ce ne da posibilitatea sa finalizam tot ceea ce a ramas in continuare in implementare, speram noi, in acest an. Multa lume nu a inteles, de la inceput, scopul acestui proiect si complexitatea implementarii SMID, in judetul Maramures.

Pentru ca vorbim de foarte multe tipuri de contracte: de servicii, de furnizare de produse, contracte de constructii in diferite zone ale judetului. In clipa in care Sistemul Integrat de Management al Deseurilor va fi la executat 100%pe toate contractele sale, in judetul Maramures va avea urmatoarele rezultate: constructia unui Centru de Management Integrat a Deseurilor incluzand depozitul ecologic, statie de sortare, statie de tratare mecano-biologica, constructii si facilitati anexe la Sarbi, statie de transfer, statie de sortare si centru de colectare deseuri voluminoase la Sighetu Marmatiei, statie de transfer la la Moisei, statie de transfer, centru de colectare deseuri voluminoase la Targu Lapus, centru de colectare la Somcuta Mare, Viseu de Sus, Baia Mare, Seini, Targu Lapus, Sighetu Marmatiei, Borsa, inchiderea a sase depozite urbane neconforme, precum si furnizarea echipamentelor si bunurilor necesare prevazute prin proiect: masini, utilaje, recipienti pentru colectare si compostare individuala. Multe dintre ele sunt deja finalizate”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

Consiliul Judetean a avut de gestionat mai multe tipuri de contracte in cadrul proiectului Sistem Integrat de Management al Deseurilor, respectiv contracte de servicii si contracte de lucrari. In ceea ce priveste executia, exista patru contracte diferite, dintre care trei sunt deja finalizate, unele receptionate, iar altele in curs de receptionare. Ultimul contract aflat in derulare in intreg proiectul SMID priveste construirea depozitului ecologic de la Sarbi, unde, in anul 2015, au fost semnalate alunecari de teren, lucru care a dus la intarzierea constructiei depozitului.

Anul trecut s-a luat decizia contractarii suplimentar a unei expertize care sa poata fi pusa la dispozitia executantului lucrarilor, pentru stabilizarea terenului, expertiza care ar trebui sa fie finalizata in cursul lunii martie.

”Nu s-a pus niciodata problema relocarii depozitului ecologic de la Sarbi intr-o alta locatie, deoarece acest lucru ar reprezenta costuri extrem de mari pentru Consiliul Judetean Maramures, fapt pentru care ii rog pe toti cei care fac astfel de afirmatii, sa nu iasa public pentru a prezenta lucruri neadevarate”, a subliniat presedintele Consiliului Judetean.

Asociatia de Dezvoltare pentru Deseuri, care cuprinde toate cele 76 de UAT-uri din Maramures, alaturi de Consiliul Judetean desfasoara si alte tipuri de activitati, respectiv licitatii pentru identificarea operatorilor economici care sa lucreze pe partea de colectare a deseurilor si un operator pe depozitul ecologic de la Sarbi.

Judetul este impartit in patru zone, iar pentru cele doua zone din nordul judetului, licitatiile au fost deja finalizate, urmand sa fie semnate contractele. In ceea ce priveste zona de sud a judetului, Baia Mare si zona Targu Lapus, aici se deruleaza procedura de licitatie.

”In anul 2016, dupa alegerile locale, stadiul efectiv de executie a acestui contract de aproape 60 de milioane de euro era de aproximativ 10%, iar la finalul anului 2017, executia a ajuns la 80%. ”Avem ambitia ca, in anul 2018, sa finalizam ceea ce ne-a ramas de construit la depozitul ecologic de la Sarbi, sa terminam si licitatiile din partea de sud a judetului si sa operationalizam Sistemul Integrat de Management al Deseurilor in judetul Maramures”, a concluzionat presedintele Consiliului Judetean Maramures.

Claudia Breban, managerul proiectului SMID a subliniat faptul ca tocmai a fost incheiata o sesiune de verificare a tuturor depozitelor inchise, iar in acest an, in 25 martie, Romania are obligatia de a comunica Comisiei Europene situatia centralizata.

”Tot ce inseamna statii de tratare mecano-biologice si centre de colectare sunt lucrari finalizate, antreprenorii se afla in procedura de receptie, iar acolo unde s-au constatat deficiente, li s-a acordat termen pentru remediere.Tot la categoria investitiilor incadram si achizitionarea de igluri, containere si compostoare care vor ajunge, prin semnarea contractelor de catre ADI Deseuri, la autoritatile publice si la populatie, pentru a fi utilizate.

Am inceput, astfel, procedura de operationalizare a Sistemului Integrat de Management a Deseurilor, etapa cu etapa. Daca la inceperea contractului am angajat 224 de milioane de lei, in acest moment, in contractul de construire a depozitului ecologic, ultimul dintre contracte, mai avem plati catre antreprenor, dupa finalizarea lucrarii, in suma de 36 de milioane de lei. Asteptam expertiza si vom stabili noua abordare, in urma discutiilor pe care le vom avea cu antreprenorii, pentru realizarea investitiei finale”, a aratat Claudia Breban.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *