Proprietarii de caini periculosi sau agresivi, in vizorul politistilor maramureseni

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Cei mai buni prieteni ai omului, cainii pot deveni uneori si un pericol. Odata cu avantajele pe care le aduce detinerea unui astfel de animal, apar si riscurile, in special pentru proprietarii unor anumite rase de caini.

Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures deruleaza o actiune de prevenire a oricaror incidente in care sunt implicati cainii periculosi si de verificare a modului de respectare a legislatiei privind regimul de detinere al acestora.

Astfel, in perioada septembrie – decembrie, politistii vor desfasura atat activitati preventive cat si de combatere si sanctionare, cu fermitate, a incalcarii prevederilor legale din acest domeniu. Activitatile vor fi derulate impreuna cu specialisti din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si Asociatiei Chinologice Maramures.

“Va informam ca potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 55 din 2003 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi, (art.1) prin caini periculosi se intelege cainii apartinand urmatoarelor rase, grupate in doua categorii, dupa cum urmeaza:

  1. a) categoria I: cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
  2. b) categoria a II-a: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Potrivit legislatiei, proprietarii sau detinatorii ai cainilor periculosi sau agresivi trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani, sa aiba capacitate deplina de exercitiu si sa nu fi fost condamnati pentru comiterea vreunei infractiuni contra persoanei”, spun reprezentantii IPJ Maramures.

De asemenea, acestia au obligatia sa depuna la sediul politiei in a carei raza teritoriala este situat imobilul in care este detinut cainele, o adeverinta in fotocopie, eliberata de Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, din care sa rezulte incadrarea cainelui in categoriile prevazute la art. 1, precum si o declaratie pe propria raspundere

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *