Proprietarii de paduri din arii protejate Natura 2000, despagubiti de stat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta in municipiul Baia Mare, ca au fost aprobate normele metodologice de acordare a compensatiilor pentru proprietarii de paduri care au paduri in parcuri naturale din siturile Natura 2000.

Acestia vor fi despagubiti anual cu sume intre 40 si 200 euro / hectar. Potrivit ministrului liberal, prin acest act normativ se respecta de fapt dreptul de proprietate a persoanelor care detin padure si care nu puteau beneficia de uzufructul ei datorita restrictiilor impuse de legislatia privind Natura 2000.

„Ca tara dorim sa protejam biodiversitatea, sa conservam natura din acele parcuri nationale dar pe de alta parte dorim sa respectam dreptul de proprietate si pentru restrictiile pe care le au proprietarii sa beneficieze de aceste compensatii”, a declarat ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga.

Aceste compensatii au fost sistate in anul 2009 de Guvernul Boc, insa ministrul liberal Lucia Varga a facut demersuri pentru ca aceste compensatii sa poata fi din nou acordate romanilor care detin paduri in arii protejate.

„Iata ca acum putea acorda aceste compensatii. De fapt, facem o dreptate in ceea ce priveste dreptul la proprietate. Banii vor fi acordati de bugetul de stat prin bugetul departamentului de Ape, Paduri si Piscicultura. Compensatiile se acorda anual, pe hectar in functie de consistenta padurii. Exista in aceasta hotarare de Guvern o formula de calcul si aceste compensatii sunt intre 40 si 200 de euro pe an si pe hectar, in functie de padure.

Compensatiile se vor acorda proprietarilor si asociatiilor de proprietari inclusi in Registrul National al Asociatiilor de Proprietari si se vor acorda pentru acei proprietari care au terenuri in situri Natura 2000, care detin un contract de administrare, care fac dovada proprietatii asupra padurii si care declara pe propria raspundere ca nu au litigiu pe suprafata respectiva”, a anuntat ministrul liberal Lucia Varga.

Astfel, pana in data de 31 martie, proprietarii sau asociatiile de proprietari care detin terenuri in Situri Natura 2000 vor depune documentatia la Inspectoratele Silvice de pe raza judetului unde au aceste proprietati. In termen de 30 de zile, inspectoratele silvice vor da un raspuns in scris proprietarului in sensul acceptarii documentatiei sau a respingerii lui, iar dosarele celor care se incadreaza in conditiile prevazute in actul normativ vor fi trimise la minister.

„Speram noi cel tarziu in luna iulie, sa putem acorda compensatiile pentru proprietarii de paduri. Este, din punctul nostru de vedere, un obiectiv pe care ni l-am fixat la inceput de an si pe care ma bucur sa-l anunt in Maramures, intr-un judet in care suprafetele sit natura 2000 sunt insemnate. Facem un act de dreptate pentru proprietari si sper eu ca aceasta procedura sa fie cat mai repede parcursa astfel incat proprietarii sa poata sa-si obtina compensatiile”, a mai precizat ministrul liberal Lucia Varga.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1