PROPUNERE – Autoritățile nu mai vor să audă de la romani că „comunismul a fost bun, dar prost aplicat”. Ce se va schimba

Există în atenția deputaților un proiect de lege prin care se dorește ca elevii din școlile din Romania să afle mai multe lucruri despre ceea ce a însemnat comunismul pentru Romania. În Expunerea de motive ni se arată că istoria recentă a Romaniei, istoria din perioada interbelică, istoria comunismului și post-comunismului „sunt de multe ori ignorate în școală. Tinerii care ajung la facultate sau chiar în campul muncii nu cunosc realități și evenimente petrecute în urmă cu 40 sau chiar 10 ani. În lipsa unei educații istorice solide, aproape jumătate dintre romani sunt de părere că regimul comunism a fost „bun, dar prost aplicat”. Tot mai mulți tineri, care nu au trăit acele vremuri, regretă comunismul sau chiar regimul legionar”.

„Pentru ei, regimurile totalitare sunt o noțiune abstractă – crimele și privările de libertăți și drepturi sunt doar statistici, iar uneori nici nu știu de ele. Prin prezenta propunere legislativă dorim să se reglementeze elementele unui cadru ce va fi stabilit de către Ministerul Educației, în colaborare cu Academia Romană și institutele aflate în subordinea Guvernului cu atribuții în cercetarea istoriei Romaniei”.

Dacă aceată prropunere va deveni lege, atunci Ministerul Educației ar urma să elaboreze o strategie privind instroducerea unei noi materii care să cuprindă istoria recentă a Romaniei pentru elevii din anii terminali de la gimnaziu și liceu pană la data de 31 decembrie 2023. Strategia ar urma să fie transpusă în programele școlare începand cu anul școlar 2024-2025.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu