Protest: Grefierii din Maramures, dar si din tara si-au suspendat activitatea. Registraturile au fost inchise

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Potrivit unui comunicat de presa transmis astazi, 22 ianuarie, catre ZiarMM.ro, de catre Sindicatul „Grefierul”, in toate instantele din Maramures, dar si din tara s-a suspendat activitatea in intervalul orar 10:00-12:00, cu precizarea ca: „Personalul auxiliar de specialitate nu va efectua niciun fel de activitati specifice functiei si nu va indeplini niciun act de procedura.”

In acelasi context, incepand de luni, 27 ianuarie 2020, va fi intrerupta activitatea in instante si parchete, la nivel national, pe o perioada ce va fi stabilita in cadrul adunarilor locale sindicale, ce vor avea loc joi, 23.01.2020.

Nemultumirile membrilor de sindicat sunt legate de abrogarea dispozitiilor legale care reglementeaza dreptul la pensia de serviciu.

„La solicitarea si in reprezentarea a peste 6000 de membri de sindicat – personal auxiliar de specialitate din instante si parchete, alcatuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentaristi, grefieri statisticieni si specialisti IT – care reprezinta cea mai numeroasa categorie profesionala din sistemul de justitie. Fata de iminenta abrogare a dispozitiilor legale care reglementeaza dreptul la pensia de serviciu a grefierilor in sesiunea extraordinara a Parlamentului Romaniei din data de 28 ianuarie 2020.

Luand act de hotararile adoptate de Adunarile generale ale magistratilor din cadrul mai multor instante judecatoresti si parchete din tara. Avand in vedere pasivitatea factorilor decidenti fata de SCRISOAREA DESCHISA transmisa acestora, prin care am incercat, inca o data, sa explicam de ce se impune mentinerea pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar din justitie, emitem prezentul comunicat de presa, prin intermediul caruia ne aratam indignarea impotriva ”eliminarii” pensiilor de serviciu, denumite ”pensii speciale” de catre parlamentari pentru a castiga simpatia electorala a unei mase de oameni dezinformati, spunandu-le ca ajuta bugetul statutului, cand, in fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecinte negative tocmai in randul electoratului ce poate deveni oricand justitiabil”, s-a precizat in comunicat.

Grefierii considera ca fiind populiste deciziile luate de catre parlamentari.

„Intelegem sa aducem la cunostinta ca, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justitie va avea de suferit, intrucat o atare modificare legislativa este de natura sa afecteze siguranta activitatii desfasurate in sistemul de justitie prin atingerea adusa garantiilor sociale recunoscute personalului din justitie, fara de care activitatea “autoritatii judecatoresti” nu poate fi organizata si desfasurata. Mai mult decat atat, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anuntat de catre initiatori asupra bugetului statului, intrucat potrivit datelor oficiale ale Casei Nationale de Pensii Publice, in anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din randul categoriei noastre profesionale erau 1800 de persoane, in scadere cu 14 persoane fata de anul 2018 (1814 beneficiari), astfel ca putem spune ca suntem ”eliminati” pe cale naturala. Prin urmare, haosul creat in justitie nu se justifica. Sa intelegem ca acesti 1800 de pensionari capuseaza atat de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiaza si e absolut necesar sa le taiati, in raport de cele peste 100 de mii pe care le pastrati?”

Protestul este organizat de mai multe sindicate din tara. Acestea sunt: Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul SinJust Bihor, Sindicatul Liber al Lucratorilor din Justitie ”Grefierul” Alba, Sindicatul Dreptatea Bacau, afiliate la Federatia PUBLISIND in colaborare cu Asociatia Grefierilor din Romania.

De precizat ar fi faptul ca grefierii din Maramures fac parte din Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial.

Foto: arhiva//Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Tudor

    jigodie sf [At: CARAGIALE, M. 332 / Pl: ~ii / E: mg zsigora] 1 Boală infecțioasă, de natură virotică, a câinilor tineri, care se manifestă prin tulburări generale, căderea părului, atrofia mușchilor etc. (și se termină cu moartea animalului) Si: jigăraie (2), (îrg) jigărainiță, jigoare (1). 2 Câine jigărit Si: javră, jigăraie (3), potaie. 3 (Pex; dep) Animal jigărit Cf jiganie

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole