Protest la Consiliul Judetean Maramures pe tema depozitului ecologic

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

depozit ecologicJoi, 25 august, un grup de aproximativ 60 de protestatari si-au manifestat nemultumirile cu privire la implementarea proiectului Sistemul de Management Integrat al Deseurilor, respectiv construirea depozitului ecologic in localitatea Sarbi, comuna Farcasa. 

Cu toate ca termenul pana la care acestia au avut aprobare de a picheta in fata Palatului Administrativ era depasit, conducerea executiva a Consiliului Judetean Maramures a avut initiativa de a invita protestatarii la o discutie cu managementul echipei de implementare a proiectului Sistemul de Management Integrat al Deseurilor.

„Lucrurile sunt destul de delicate si le recunoastem si noi. Va intelegem nemultumirea si revendicarile pe care le aveti, dar in acelasi timp si dumneavoastra trebuie sa intelegeti ca orice am face noi ca si conducere executiva suntem intr-o situatie destul de dificila.

Si noi ne dorim un Sistem de Management Integrat al Deseurilor functional, mult mai aplicat, cu o colectare mult mai selectiva, fara poluare si sa nu fie afectata zona agricola. Vom discuta cu echipa de implementare si cu organismele competente si vom incerca sa gasim solutii pentru probleme dumneavoastra”, a asigurat vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Ioan Doru Dancus.

Protestatarii si-au expus punctele de vedere intr-o maniera civilizata, acestia semnaland faptul ca doresc stoparea construirii acestui depozit ecologic. Cu toate acestea, li s-au prezentat avantajele implementarii proiectului, dar si repercusiunile in cazul stoparii proiectului, care din punct de vedere tehnic este imposibila din cauza hotararii consiliului judetean care deja produce efecte.

„Am preluat aceasta bomba cu ceas atat din punctul de vedere al dumneavoastra, cat si al implementarii acestui proiect. Azi putem discuta alternative. Dumneavoastra solicitati oprirea lucrarilor. Avem si cealalta varianta de a continua lucrarile si dumneavoastra sa va cautati dreptatea, dar noi astazi, analizand consecintele stoparii lucrarilor am ajuns la concluzia ca pentru construirea depozitului ecologic de la Sarbi s-au investit foarte multi bani, banii nostri, ai maramuresenilor.

Daca oprim lucrarile, cade tot sistemul care este mult mai complex si care la ora actuala inseamna aproximativ 25 de milioane de Euro cheltuiti, bani care trebuie returnati finantatorului”, a precizat Lucian Ioan Titus Morar, vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures.

Manifestantii au pregatit un document cu o serie de revendicari. Au solicitat constituirea unui Consiliu Consultativ care sa participe la punerea in aplicare a setului de solutii prezentate, care sa evalueze etapele critice, sa redefineasca termenele limita, sa programeze si sa faciliteze implementarea solutiilor, revendicare agreata de catre consiliul judetean. Una dintre solutiile oferite a fost descentralizarea serviciilor publice intrucat unitatile administrativ – teritoriale din judet s-au angajat ca vor delega prin licitatie publica serviciile de operare.

S-a luat in calcul impunerea prin caietul de sarcini a colectarii separate. In continutul documentului, cetatenii comunei Farcasa au mai solicitat adoptarea unei Hotarari de Consiliu Local prin care deseurile sa fie separate la sursa, implementarea sistemului PAYT (platesti-pentru-cat-arunci), tratarea deseurilor organice si biodegradabile, infiintarea unui Centru Comunitar de Reutilizare, Reparare si Deconstructie, utilizarea statiilor de transfer pentru depozitare intermediara, interzicerea prin HCL a construirii de incineratoare de deseuri si revizuirea proiectului Sistemul de Management Integrat al Deseurilor.

Participantii la protest s-au aratat surprinsi de abordarea transparenta a noii conduceri executive fata de acest proiect, aflandu-se pentru prima data in situatia in care persoanele cu putere de decizie au fost dispuse la dialog si la gasirea unor solutii care ar putea rezolva atat unele revendicari, cat si implementarea proiectului Sistemul de Management Integrat al Deseurilor.

cjmaramures.ro

Foto: facebook.com

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. Manuel

    se va rezolva. se va pune un gunoi sef la gunoaie si va face gunoiul orice sa-si apere functia.

    Reply
  2. Emilia Bura

    Nu se spune in articolul preluat de la Consiliul Judetean despre faptuil ca depozitul se construieste ilegal, prin minciuna , abuz, manipulare, falsuri. Mass media nu a fost prezenta si era bine de publicat punctul de vedere al ambelor parti. Faptul ca a stat de vorba cu noi se pare ca au facut-o doar sa-si lustruiasca imginea fiind ca iata continua maniopularea si ascunderea adevarului prin presa pupincurista

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *