Protest: Profesori de la Sincai cer explicatii dupa scandalul de la liceu

sincai-baia-mare-panoramio-comMare parte din profesorii Colegiului National “Gheorghe Sincai” au transmis presei locale un protest public cu privire la evenimentele petrecute in ultimele zile.

Acestia solicita explicatii oficiale din partea Primariei, a Consiliului Local, cat si a Inspectoratului Scolar. Ei mai spun ca primarul orasului si-a depasit mandatul oferit de baimareni. Redam mai jos, integral, textul protestului, semnat de aproximativ 90% din profesori:

Noi, profesorii Colegiului National „Gheorghe Sincai”, impreuna cu personalul nedidactic si auxiliar al acestei scoli, prin prezentul mesaj protestam public impotriva ingerintelor autoritatii locale in managementul educativ, exprimandu-ne dezacordul cu privire la actiunile ce au drept consecinta decredibilizarea unei institutii-reper pentru invatamantul din judetul Maramures.

Misiunea noastra este de a sustine dezvoltarea fiecarui elev al scolii, valorificand potentialul sau, promovand calitatea si respectand valorile autentice ale societatii. Consideram ca sprijinim neconditionat tinerii in obtinerea succesului scolar si a integrarii lor firesti in viata sociala.
Colegiul National „Gheorghe Sincai” este institutia in care valorile umane au gasit intotdeauna un mediu favorabil dezvoltarii, este un centru al promovarii performantei si inovatiei, al formarii tinerilor ca adevarați cetateni, demni si responsabili.

Legislatia nationala in domeniul educatiei este clara in privinta managementului institutional si a procesului educativ: evaluarea calitatii profesionale si manageriale se face de catre autoritati competente, periodic, intr-un cadru bine stabilit. Orice manifestare, orice exprimare a unui punct de vedere trebuie sa tina cont de cadrul legislativ in vigoare, astfel incat sa respecte demnitatea scolii, a profesorilor si a elevilor, sa nu discrediteze procesul educativ prin jigniri, ridiculizari, nedemne de un mediu academic.

Credem ca s-a creat un precedent periculos: sub pretextul liberei exprimari au fost camuflate interese electorale ascunse, care nu coincid cu aspiratiile elevilor si ale profesorilor, denaturandu-se, astfel, insusi conceptul de libertate.

Apreciem ca domnul primar si-a depasit mandatul oferit de baimareni, suspendand abuziv orele in Colegiul National „Gheorghe Sincai”, conturband procesul de invatamant, instigand elevii la nerespectarea regulamentului scolar, promitand motivari pentru absete. Precizam ca regulamentul si contractul educational au fost discutate cu elevii, cu parintii lor, cu toti profesorii si asumate cu majoritate de voturi in cadru democratic.

Noi, profesorii din Colegiul National „Gheorghe Sincai”, repudiem atacul la persoana, umilirea publica a unui membru al corpului profesoral si manipularea elevilor in scop electoral. Cu atat mai grava consideram situatia, cu cat ea este creata de un reprezentant marcant al autoritatii locale, al carui rol este de a sprijini misiunea si viziunea scolii, nu de a le submina. Poate ca a castigat cateva simpatii vremelnice, dar, cu siguranta, a pierdut respectul corpului profesoral al acestei scoli.

Prin urmare, protestam public si solicitam cate un punct de vedere oficial din partea Primariei Municipiului Baia Mare, a Consiliului Local Baia Mare si a Inspectoratului Scolar Judetean Maramures cu privire la evenimentele din data de 16.11.2015.

ZiarMM

Foto: panoramio.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

11 Comments

 1. Diana Carausan

  Multi profesori NU STIU despre ce este vorba. Nu se poate ca asa ceva sa iasa public si sa nu dati lista cu cei care au semnat. Pentru ca va garantez ca NU au semnat toti. Multi profesori nu stiu despre ce e vorba si nu li s-a cerut parerea sau semnatura.

  Reply
  1. Ioan

   Dna Carausan. Sunteti o rusine pt corpul profesoral in general si pt acest oras in special. Toata viata v-ati fofilat si strecurat prin furcile caudine ale sistemului facand orice pt o functie. Orice functie. numai sa fie ceva. Nu aveti competenta profesionala si nici caderea morala sa judecati pe cei care trudesc la catedra. Nu ati produs nimic de valoare decat intrigi si dihonie intre oameni. Plecati din sistem si spalati obielele politrucilor pe care-I laudati. Si luati-va si jumatatea la drum ca a ingropat si ala liceul care avea faima si activitate. Nesimtitilor.

   Reply
  2. Anca

   Acei profesori care nu stiu traiesc pe alta planeta doamna? Cei care nu au semnat nu au facut-o, nu pentru ca nu stiu despre ce este vorba, ci pentru ca sunt oameni lasi, fara coloana vertebrala care nu au ce cauta la catedra sa ne educe copiii. Avand in vedere cele intamplate mi-ar fi rusine sa scriu ca exista profesori care nu sunt de acord cu protestul profesorilor de la Sincai

   Reply
 2. Angela Muntean

  De ce iti este frica DIANA CARAUSAN ?Stie tot orasul ce sa-ntamplat si dumneata te faci ca nu stii?Ce daca este primar nu trebuie sa-si asume faptele ? De aia nu merg lucrurile in ROMANIA noastra ca mai sunt oameni ca dumneata – fugiti de adevar !

  Reply
 3. Pavel Bianca

  d-na Carausan ce nu stiti defapt? Ca e tradare, tradare dar s-o stim si noi? Sau ca o semnam anonima? Eu, in locul dumneavoastra as alege a doua varianta. Tot ce susitin profesorii in acest protest este argumentat just si pertinent. Le gasesc circumstante atenuante pt faptul ca nu au semnat in mod public. Si nu-i suspectez de interese ascunse sau lasitete. Punandu-ma in situatia lor, ma intrb daca nu cumva exista sanse ca abuzurile de putere sa continue? In caz ca nu se vor lua masuri urgente, primarul va continua sa conduca acest oras intr-un mod mafiot si…vendeta ii va apartine! Mentionez ca nu sunt nici cadru didactic, nici elev al colegiului si nici parinte al vreunui elev din acest liceu. Pretind ca sunt doar un spectator avizat

  Reply
 4. Cetatean

  Oamenii au iesit mai ieri in strada,nemultumiti de coruptia si mizeria clasei politice,si vocea lor s-a facut auzita. Acum e vorba de a lua atitudine in urma unui abuz, un comportament miselesc,nedemn de Colegiul Gheorghe Sincai,al primarului.Am incredere ca vor fi destui OAMENI si PARINTI care sa ia atitudine.Daca nu,ne meritam soarta si nu are rost sa na plangen …de nimic.

  Reply
 5. Flaviu

  Este poate cel mai potrivit moment ca profesorii acestui liceu de prestigiu sa arate ca au coloana vertebrala, ca politica nu are de-a face cu performanta, ca nu poate veni orice cacacios cu bani sa te batjocoreasca in propria casa numai fiindca crede ca are acest drept. Exista legi, sunt normative. Rolul profesorilor este de a preda iar al elevilor de a invata. Porcariile politicianiste nu isi au rostul si rolul printre viitorii adevarati specialisti ai acestei tari. E ocazia ca si elevii sa arate ca sunt altceva decat o gloata de manevra ce se iau dupa primul care promite ca le motiveaza absentele. Altfel, nu vom avea decat o noua generatie de votanti pentru pungi si galeti goale.

  Reply
 6. colis

  Felicitari profesorilor de la Sincai … nu va lasati calcati in picioare de lighioane precum chereches … un penal cu iz de interlop

  Reply
 7. Ladislau Balik

  Profesorii de la Sincai trebuie sa dea socoteala pentru operele educationale ce se ridică impotriva lor.Permisivitatea si asa zisă democraţie a desăvârşit actele de huliganism expuse in sala festivă. Trebuie exmatriculaţi berbecii în strai de liceean indiferent al cui neam sunt Sa şi dea demisia un director pentru doi trei mucoşi? Unde am ajuns ? ne conduc puţoii de bani gata care pretind artisti cu staif la balul bobocilor ca să rămână cu rest din biletele vândute la balul bobcilor. care de fapt sunt demult claponi!

  Reply
 8. Sincai alumni

  La fel ca alti fosti absolventi ai liceului Gh Sincai am urmarit pledoria unui primar(fost sincaist) pentru cauza elevilor(care dezagreaza uniforma) acestui liceu care reprezinta un motiv de mindrie scolara baimareana.

  La timpul meu in liceu mi-as fi dorit sa existe o alternativa pentru acea vesnica uniforma care trebuia cumparata din nou ,cind statura nu imi imi permitea sa ma “incadrez” in ea sau era prea folosita..

  Reflectind acum la multi ani de-atunci ,imi aduc aminte cu drag de citeva aspecte: fetele erau dragute in acele uniforme,in ciuda reticentelor nr matricol cred ca era o mindrie sa porti acel numar,iar baietii mai pacaleam un pic nota ca trageam niste pantaloni care aduceau ..aproape de norma impusa.Frizeriile in urma unui control isi faceau planul ca mergea pe banda rulanta afacerea…

  Din experienta specifica acestui cadru educational intr-o alta tara…as adauga: uniformele exista in toate scolile private(copii de bani gata) prep schools(marea majoritate catolice) dar cum specifica si acel contract,exista o flexibilitate in a purta pantaloni kaki sau navy ,la fel camasi de anumite culori si cravata…sincer arata f bine si baietii si fetele.
  Un aspect care in mod cert deranjeaza pe cei care au posibilitati financiare nelimitate…dar oare pentru cei care nu au aceasta posiblitate ,nu reprezinta o stabilitate emotionala in raport cu cei..care cred c-au reprezentat procentul majoritar in aceasta manifestare spontana,condusa de d-ul primar?
  Alte aspecte…vorbesc din experienta si dintr-un sistem de invatamint cel putin ca organizare(nu rezultate scolare) care foloseste camere video ..nu numai pentru examene mr mayor!!! In primul rind pentru protectia elevilor si monitorizarea incidentelor care exista,sint sigur si in Sincai .Este de apreciat implicarea d-voastra in problemele liceului dar nu validez forma de non-conformism pe care ati aplicat-o in fata elevilor ,ridiculizind un profesor/director ,si afirmind necesitatea apartenentei la radacinile locale.

  Nu ii iau nici apararea dar bunul simt nu mi-ar permite sa ma erijez intr-un Robespierre al Frondei sincaiste. In mod cert v-ati cladit un capital electoral marit,dar apartenenta la toate grupurile politice la care ati apelat( in ciuda rezultatelor incontestabiler in calitate de edil)imi da de gindit.Actiunea d-voastra a fost foarte bine calculata,foarte detasat,de gasca, cu un umor fin ,manevrind foarte bine toate nuantele din culisele politice in scena vizibila si mai putin..jonglind cu atitudinea frondista a elevilor ,l-ati executat pe d-nul director intr-un stil mai putin spartan dar cu aceleasi efecte.Personal nu m-as fi asteptat ca el sa ia cuvintul…a fost o greseala sa se expuna unei cauze pierdute ,dar mai ales sa fie ridiculizat si injosit in fata celor pe care are rolul sa-i educe.
  Domnule primar , e trist ca v-ati expus si flagelizat emblema acestui alma mater pe care NU numai d-voastra ati avut ocazia s-o frecventati.Sint sute si mii din absolvenitii cu care liceul se mindreste,in tara si peste tot in lume care nu cred ca ar fi folosit o pozitie politica sa se implice in acest deznodamint.Si reverbereaza inca si acum …liceu ,cimitir al tineretii mele..

  sincerely,

  Reply
 9. Victor Grigor

  “NICI UN OM NU ESTE IN STARE SA-i GUVERNEZE PE SEMENII SAI FARA A CADEA IN NECUVIINTA SI NEDREPTATE . ” Politicianului ii lipseste acea distinctie sufleteasca care este o consecinta a demnitatii Eului propriu si a pretuirii Eului strain.Lipsa unui Sine superior si nevoia intensa de amplificare a valorii propriei persoane se manifesta la politician prin lingusirea sau injosirea aproapelui. In omul superior (moral), se lupta MANDRIA si MODESTIA; in politician, SLUGARNICIA si AROGANTA! O aroganta orientata in special spre lucrurile pe care nu le poate intelege ca ceva mai profund.Dorinta sa este de a vedea lumea pe cat posibil mai aplatizata si comuna pentru a crea o de la sine intelegere a societatii si a lumii, si a matura lucrurile ce stau in calea coatelor sale. Viziunea politicianului (amoral) situeaza organismul social pe aceeasi treapta cu excrementele si deseurile sale. Orientat intru totul spre viata inferioara, el nu are nevoie in lumea pe care o stapaneste de o cultura si o moralitate superioara, care sa-i accentueze sentimentul inferioritatii sale launtrice. Acesta este si motivul pentru care el le va ridiculiza si le va sabota cu orice ocazie, in numele democratiei si antielitismului.Dar el nu distruge niciodata cu adevarat ceea ce-l incomodeaza, ci numai degradeaza si descompune_ pentru ca dorinta sa ascunsa este de a subordona si instrumentaliza totul in jurul sau.Desi este nelipsit de la orice eveniment religios , el nu are nevoie de o continuitate personala a existentei, ci doar de o apoteotica supradimensionare a celei de acum. Ar fi eronat sa credem , deci, ca politicianul uraste Scoala si Educatia adevarata, dar confruntat cu ele, el simte ca e vorba de ceva invulnerabil instrumentelor spiritului sau. Se simte deranjat si enervat, pentru ca se sustrag inteligentei sale. NU EXISTA DECAT PRINTRE PROFESORII DEZERTORI SI TRADATORI AI IDEALULUI SCOLII ROMANESTI,OAMENI CARE URASC CU ADEVARAT SCOALA!

  \

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1