PSD și Pro România au folosit o poză trucată ca să promoveze o minciună legată de prețul testelor pentru coronavirus în Germania. Fake-ul pare de proveniență rusească

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

O poză trucată vehiculată intens în mai multe țări, în care cifra 7 fusese înlocuită cu 1 în photoshop, a fost folosită de Marcel Ciolacu, președintele PSD, drept “dovadă” a faptului că în România testele pentru coronavirus costă de 4-5 ori mai mult decât în Germania.

Fotografia trucată circulă pe rețele de socializare de câteva zile, fiind intens ventilată de conspiraționiști, propaganda PSD și cea rusă, pentru a convinge oamenii că suntem “sclavii” Occidentului, iar Guvernul ia pielea de pe noi pentru lucruri care în Vest sunt mult mai ieftine.

Poza unei chitanțe pentru bandaje care costau 78,74 euro a fost modificată în photoshop ca să arate 18,74 euro. S-a pretins apoi că acela ar fi prețul pentru un test Covid în Germania

Poza reală a chitanței în limba germană

Propaganda PSD și cea rusă au o predilecție pentru Germania, în acest tip de atacuri. Acum două luni, niște conspiraționiști conectați la propaganda rusă au înscenat un scandal la Kaufland, unde au încercat să intre fără măști de protecție și refuzând să li se ia temperatura. Cei doi aveau montate microfoane pe sub haine și erau filmați discret de un regizor. Montajul a ajuns imediat pe rețelele de socializare și pe YouTube, iar rețelele de postaci ai PSD și ale rușilor au țipat că nemții (Kaufland este firmă germană) și Iohannis ne asupresc în propria țară.

De data aceasta, este vorba despre fotografia unei chitanțe unde scrie, în versiunea reală, că pentru un bandaj și ustensile de igienizare s-au perceptul 78,74 euro. În partea de sus a chitanței apare diagnostic negativ la Covid.

“Cineva” a modificat în photoshop poza, înlocuind cifra 7, de la nota de plată, cu cifra 1. A rezultat că suma plătită era de 18,74 euro, în loc 78,74 euro. Folosindu-se de faptul că textul de pe chitanță este în limba germană, același “cineva” a pus în circulație poza în mai multe țări, printre care și România, pentru a arăta ce ieftine sunt serviciile la nemți și ce scumpe în țările “asuprite”.

Poza trucată a chitanței, preluată de propagandă și rețelele de postaci și distribuită masiv în mai multe țări din Europa, inclusiv în România. În țara noastră, popularizarea fake-ului a fost lăsată în seama PSD și a Pro România

Mai multe pe ziaristii.com

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *