septembrie 19, 2021

Pseudokinegetikos mioritic – Spectacol public cu oieri, jandarmi si parlamentari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

cioban_protest_In Romania bucolica si aiurita, democratia functioneaza cu rateuri. O lege aprobata si in vigoare din 2006, modificata si promulgata in iunie 2015, ajunge sa fie contestata in strada de purtatorii de cojoace, proprietarii de turme si stane, sindicalisti din zona agricola si agenti sub acoperire. O mobilizare fara precedent a crescatorilor de oi care s-au trezit in ajunul sarbatorilor ca ceva nu e in regula. Zeci de autocare cu mii de oameni nedormiti, mirosind a branza iute si virilitate, au navalit in Capitala noastra europenana avand ca tinta directa nu Presedintia sau Guvernul, ci sediul cladirii populat de trantorii natiei. Ce subiect de presa, ce oportunitate fantastica de manifestare pentru ciuvicii si ciutacii din media nationala, fauna mercenara care a batut campii ore in sir, fara sa spuna nimic concret.

Am urmarit divele de la „Antene” baletand verbal intr-un domeniu inconfortabil pentru cultura lor urbana dar mai ales am remarcat-o pe Dana Grecu intr-un nou look slim, afisand stari euforice in timp ce facea apologia ciobanului din varf de munte, fiinta care vede o fata de domn poate doar o data pe an. Domn profesor Serbanescu, prezent si el accidental, s-a balbait doct si academic pe langa subiect in timp ce o fosta madam ministru batea apa in piua fara sa spuna nimic coerent. Si totusi de ce au venit ciobanii la Bucuresti si ce reclama ei? De unde au aparut si cine a pregatit acele afise superb printate, cu texte si desene de nivelul unei firme media cu pretentii? Cine au fost cei interpelati de fatucele cu microfoane, pe ce criterii au fost selectati si cui apartineau cojoacele mutate de la un vorbitor la altul? Intrebari la care mai adaug una fireasca: unde au fost bucurestenii si cum au comentat ei acea invazie rustica, raportat la faptul ca pe mineri i-au primit cu flori.

Am citit Legea 407/2006 in forma ei modificata si ma-ndoiesc ca restrictiile de pasunat si numarul cainilor la stana sunt cele mai mari probleme ale oieritului. In fapt, legea este o manarie politicianista prin care se favorizeaza spalarea banilor evazionati sau obtinuti prin mita, investiti in afaceri cu fonduri de vanatoare si alte activitati cinegetice. O formulare greoaie, cu numeroase intoarceri, cu o terminologie pentru care ai nevoie de DEX si cu anexe kilometrice confuze. Si asta nu e tot caci in domeniul oieritului mai actioneaza inca alte 10 legi, care de asemenea au prevederi care se bat cap in cap. De la Legea Pajistilor la Legea Transhumantei, de la cea a inchirierii pasunilor pana la reglementarile care stabilesc subventiile per oaie capiata, totul este realizat in buna traditie damboviteana prin plagierea si adaptarea deformata a legislatiei europene.

Nu cred ca la acest moment e important cati caini are un cioban la stana, sau de cati caini este nevoie pentru a mana si aduna 2.000 de oi la ses. Mai important este sa ne protejam originile caci spre deosebire de alte natii europene, noi suntem un neam de pastori care am rezistat in timp prin perseverenta si incapatanarea de a ne iubi mioarele. Cu siguranta ca in spatele turmelor cu zeci de mii de oi se afla tot niste profitori ai vremurilor, oameni care asemenea ciobanului becalian au inceput cu traficul de blugi si sapun turcesc, pentru a se dezvolta mai apoi in zona imobiliara si a serviciilor. Nu cred ca ANAF-ul populat si cu fufe oxigenate, va urca la stanele montane ca sa numere cainii sau sa guste balmosul, pentru ei fiind mult mai la indemana sa se autoinvite  marlaneste si cu tupeu, la petrecerile de revelion din restaurantele patriei.

In concluzie, daca marile confederatii sindicale conduse de burtosi barbosi, au demonstrat ca nu pot scoate in strada 1.000 de oameni la un miting national, proprietarii de oi au dovedit ca pot aduce in Capitala fara probleme, cel putin 4.000 de ciobani. Si uite asa, o noua categorie sociala se ridica spre zenitul miscarilor civice, ferma si hotarata, capabila sa rastoarne fara efort un gard de protectie pentru a rupe din mers si degetul unui subofiter de jandarmi, manuitor de spray lacrimogen. Daca mai contabilizam si faptul ca senatorii Romaniei mioritice s-au baricadat de frica in cladire, unii dintre ei scapandu-se in nadragi, avem imaginea unei societati guvernate de un stat slab si speriat, a carei potenta este perfect ilustrata de premierul Ciolos.

Aflam in ultimul moment pe surse, ca pana la Craciun, in Bucuresti vor mai demonstra horticultorii, apicultorii, sericicultorii, insamantatorii din zootehnie, pantofarii, frizerii si coafezele, categorii defavorizate care vor legi specifice. Ceea nu stiu acestia e ca onor parlamentarii pleaca in concediu pana dupa Boboteaza in timp ce premierul va fi la Bruxelles si mai apoi in Franta. Pe cale de consecinta singurii decidenti buni de interpelat raman Patriarhul BOR si presedintele Iohannis, care oricum nu intelege aproape nimic. Si asta doar daca „Incetineala Sa” nu uitaaaaa… caa…… doamna Carmen a luat bilete de revelion in Dubai. Chiar asa…

Cato CENZORUL

foto: Mihai Barbu

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2