Puneti-va la adapost de evenimentele tragice. Verificati instalatiile de utilizare a gazelor naturale!

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cu totii stim ca exista anumite lucruri care nu suporta amanare, fiindca aceasta poate sa insemne un potential pericol care poate afecta viata dvs. si a celor dragi. Este si cazul verificarilor instalatiilor de utilizare a gazelor naturale care, nefacute la timp, pot duce la incidente grave, cum sunt exploziile sau intoxicatiile cu monoxid de carbon.

De aceea, asigurati-va ca instalatia de utilizare a gazelor naturale, care deserveste locuinta dvs., nu prezinta defectiuni ce pot genera acumulari de gaze si ca aparatele de utilizare functioneaza corespunzator, gazele arse fiind complet eliminate in exteriorul locuintei.

Trebuie sa stiti ca verificarea este o actiune preventiva de mare importanta si din acest motiv, nu este facultativa, ci este o obligatie legala, pe care fiecare dintre noi trebuie sa o respecte. Trebuie asadar sa fim responsabili, asigurandu-ne de buna functionare a instalatiei de utilizare a gazelor naturale (inclusiv aparatele de utilizare consumatoare de combustibili gazosi, respectiv cosurile de evacuare a gazelor arse), care se afla in interiorul proprietatii noastre.

Cine face verificarea?

Cu siguranta v-ati intrebat deseori ce presupune verificarea instalatiei de utilizare gaze naturale si cine poate face aceasta activitate? Practic, cu ajutorul unor aparate speciale, se detecteaza eventuale scurgeri de gaze naturale, pe traseul intregii instalatii de utilizare gaze naturale, se verifica modul de functionare a arzatoarelor de gaz, starea imbinarilor si garniturilor aferente acestora. Se verifica, totodata, functionarea aparatelor de masurare, control, reglare si de siguranta, precum si echipamentul de reglare din instalatiile de utilizare gaze naturale. Nu in ultimul rand, este verificata stabilitatea conductelor si etanseitatea imbinarii conductelor si armaturilor si, de asemenea, se verifica starea rasuflatorilor si a caminelor, existente pe traseul instalatiei interioare. In cazul in care se constata neconformitati acestea sunt remediate sau se iau masuri de siguranta, pana la remedierea acestora, numai de catre firme autorizate ANRE.

Verificarile se fac numai de firme autorizate

Potrivit reglementarilor in vigoare, emise de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei(ANRE), verificarile si reviziile sunt obligatorii si se executa in baza unui contract de prestari servicii, numai de catre firme autorizate de catre aceasta autoritate. Alegerea prestatorului de servicii, pentru verificari si revizii instalatii de utilizare gaze naturale, revine clientului, lista firmelor autorizate, de catre ANRE, pentru aceste operatiuni, regasindu-se pe website-ului Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
Este obligatoriu ca la momentul efectuarii verificarii instalatiei de utilizare a gazelor naturale, sa puneti la dispozitia firmei autorizate ANRE documente care sa ateste efectuarea verificarii tehnice periodice a centralelor termice, boilerelor si convectorilor, in termen de valabilitate, precum si autorizarea functionarii – pentru aparate nou puse in functiune. Totodata, trebuie sa prezentati dovada curatarii cosurilor de fum – pentru aparatele racordate la cosurile de fum – si a canalelor de evacuare a gazelor arse pentru aparatele care functioneaza cu flacara libera (de exemplu aragazurile din blocuri), de catre o firma sau persoana specializata, nu mai veche de 6 luni.

Deloc de neglijat este si revizia instalatiei de utilizare gaze naturale, o operatiune complexa care se face o data la zece ani – in locul verificarii, in cadrul careia se face, in plus, si proba de etanseitate, cu aer.

Informatiile despre data la care expira verificarea/ revizia instalatiei de utilizare gaze naturale le primiti de la furnizorul dvs. de gaze naturale. Asigurati-va ca sunteti in termenul legal, iar atunci cand se apropie data expirarii faceti toate demersurile necesare pentru ca verificarea instalatiei de utilizare gaze naturale sa fie facuta la timp, obligatoriu cu firme autorizate ANRE.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole