“Punti intre generatii”, un proiect marca CN “Gheorghe Sincai” si CASPEV

PNL

Proiectul Punti intre generatii este realizat de elevii si de profesorii Colegiului National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare, in cadrul campaniei de informare si comunicare  Europa, casa noastra  a Reprezentantei  Comisiei  Europene in Romania, campanie derulata in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si care este menita sa transpuna prioritatile de comunicare ale Comisiei Europene in mediul scolar.

Proiectul Punti intre generatii  a inceput sa fie derulat din anul scolar trecut, cu scopul de a cunoaste caracteristicile, cauzele si consecintele sociale ale fenomenului de imbatranire demografica, atat la nivelul Romaniei, cat si la nivelul statelor membre UE, dar – mai ales – cu scopul declarat de a realiza o  comunicare  intergenerationala reala, cu rol educativ pentru cei tineri.

Am intentionat sa cunoastem caracteristicile, cauzele  si consecintele sociale ale fenomenului de imbatranire demografica, atat la nivelul Romaniei, cat si la nivelul statelor membre ale UE. Am vrut sa cunoastem modalitatile prin care societatea europeana, in general si cea romaneasca, in special, solutioneaza consecintele sociale ale fenomenului imbatanirii si, nu in ultimul rand, am incercat sa empatizam direct cu cei varstnici, in ideea comunicari inter-generationale si a schimbului de experienta. Punerea in practica a proiectului a fost realizata atat prin mijloace proprii, cat  si prin mijloace puse la dispozitie de scoala (spatii generoase si logistica aferenta intalnirilor pe care proiectul le contine), de parintii elevilor si de diversi sponsori: fondurile financiare necesare cheltuielilor de protocol, premii pentru concursuri, cadouri pentru cei varstnici din azile si numeroase materiale tiparite.

Echipa de proiect a fost formata din elevii Madalina Bancos, Florina Tara, Narcis Parvan, Tudor Ciurte, profesorii voluntari Ioan Muresan, Carmen Anton, Alina Pintescu, Anca Hendea, profesor documentarist Maria Magdau, parinti, bunici, coordonati de profesoara Valentina Panas.

In anul scolar trecut s-au desfasurat activitati variate, in scoala, dar si in medii nonformale: „Sa plantam impreuna, bunici si nepoti!” – participarea la campania „Romania prinde radacini”; „ Cea mai frumoasa poveste de viata” – concurs de eseuri scrise de elevi,  inspirate din viata bunicilor si publicate intr-un  volum electronic; intalnirea – dezbatere „Provocarile varstei a treia” etc.

Proiectul Colegiului „Gheorghe Sincai” s-a aflat printre cele opt finaliste nationale si a obtinut o mentiune. Ca urmare, profesoara Valentina Panas a fost invitata sa participe, in luna ianuarie a acestui an, la seminarii tematice organizate la Bruxelles, de functionari ai Comisiei Europene.

Impactul favorabil pe care l-a avut proiectul asupra elevilor sincaisti ne-a determinat sa continuam pe doua cai, in anul scolar 2013 – 2014, activitatea inceputa: amplificarea  demersurilor initiate anul trecut, pe de o parte si initializarea unor noi directii de valorificare a comunicarii dintre tineri si predecesorii lor, pe de alta parte.

Proiectul nostru pune in discutie problema implicarii celor varstnici in viata cetatii; incercam sa demonstram ca statusul de persoana activa poate fi mentinut si dupa retragerea din activitate, ca o comunitate civilizata isi respecta inaintasii  valorificandu-le  experienta, ca  intre generatii pot exista numeroase punti de legatura, create cu intelepciune, printr-un demers colectiv.

De la inceputul acestui an scolar s-au derulat activitati de celebrare a unor personalitati emblematice pentru cultura romana: Mihai Eminescu (15.01.2014), Gheorghe Sincai (28.02.2014) si a unor evenimente  fundamentale in evolutia noastra istorica:  Ziua Nationala  (1 Decembrie 2014), Unirea (24 Ianuarie 2014).

De mare interes s-au bucurat activitatile derulate in colaborare cu Asociatia C.A.S.P.E.V., la sediul acesteia, unde un mare numar de elevi si seniori si-au unit glasurile recitand sau interpretand cantece din repertoriul traditional – minunate prilejuri  de a valoriza experienta celor aflati la varsta ghioceilor la tample, de a construi veritabile punti intre generatii. Intentia noastra este sa continuam colaborarea cu membrii Asociatiei C.A.S.P.E.V., sa identificam noi actiuni de interes comun, la care sa atragem un numar cat mai mare de participanti seniori: concursuri de sah si rummy, seara de poezie, sezatoare literara etc.

Fiecare intalnire din proiect este diferita de precedenta. Elevii dau dovada de multa imaginatie, dar si de studiu aplicat pe problema pusa in discutie. Sunt imbinate activitati traditionale de tip prelegere, lectura selectiva, recitare,  cu activitati moderne de tip prezentare ppt. si cu activitati educative nonformale, prin care elevii comunica, exprima idei si se exprima pe ei insisi.

Echipa de proiect este formata din elevii clasei a X-a G,  sprijiniti de colegii lor din clasele a IX-a – a XI-a, precum si de numerosi profesori voluntari din catedrele de Limba si literatura romana, Limba engleza, Istorie, Arte, cu implicarea nemijlocita a celor doi directori ai colegiului: domnul profesor Cristian Heuberger si doamna profesor Marina Lici. In zilele imediat urmatoare, din aceasta echipa se vor  selecta cei patru elevi lideri pentru anul scolar in curs, printr-un concurs de activitati care vor urmari tematica proiectului Punti intre generatii.

Cei patru elevi voluntari cu abilitati de comunicare si de organizare vor  manageria derularea proiectului in continuare, prin  stabilirea actiunilor, a calendarului, alegerea locului de desfasurare a actiunilor, atragerea de fonduri, asigurarea logisticii, elaborarea programului si implementarea lui, dar si prin elaborarea raportului de activitate final. Astfel, elevii voluntari vor dovedi aptitudini de lideri europeni – unul dintre scopurile proiectului.

A consemnat prof. dr. Anca Hendea, coordonatorul proiectului in anul scolar 2013 – 2014

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1