Putin despre inghetarea activelor rusesti in strainatate: “Ne vom apara interesele”

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Vladimir PutinRusia “isi va apara interesele” in contextul inghetarii bunurilor sale in Franta si Belgia, a declarat vineri presedintele rus Vladimir Putin cu prilejul unei intrevederi cu jurnalistii straini pe marginea Forumului economic de la Sankt-Petersburg, relateaza AFP citata de Agerpres.

“Ne vom apara interesele pe calea justitiei. Pozitia noastra este clara: Rusia nu recunoaste autoritatea acestui tribunal”, a spus Putin, referindu-se la Curtea de arbitraj de la Haga, care a condamnat Moscova in 2014 la varsarea unei indemnizatii de 50 de miliarde de dolari (37 de miliarde de euro) catre actionarii companiei petroliere Iukos, a oligarhului si opozantului Mihail Hodorkovski.

Activele statului rus din Franta si Belgia au fost inghetate la solicitarea fostilor actionari ai Iukos in cadrul unei proceduri de compensare pentru destructurarea companiei. Curtea a condamnat statul rus pentru ca a organizat destructurarea Iukos, fostul numarul unu din domeniul petrolier in Rusia, din motive politice.

“Legile franceze si belgiene ne permit sa inghetam activele pe care le putem identifica ca apartinand Federatiei Ruse”, a declarat Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul care il reprezinta pe fostul actionar majoritar de la Iukos.

In total, in Franta au fost inghetate conturi in circa 40 de banci, precum si “opt sau noua imobile”, a afirmat el, precizand ca este vorba despre active guvernamentale si nu diplomatice.

“Proceduri sunt deja in curs in Marea Britanie si in SUA si altele vor urma in alte tari”, a mai spus Tim Osborne.

In Belgia, printre conturile inghetate figureaza cele al ambasadei Rusiei si ale reprezentantelor permanente ale Rusiei pe langa UE si NATO de la Bruxelles, a indicat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Rusia a amenintat vineri cu represalii orice tara care ar indrazni sa se atinga de bunurile sale din strainatate. “Cei care se vor aventura sa faca acest lucru trebuie sa inteleaga ca vor exista masuri de retorsiune”, a avertizat ministrul adjunct de externe, Vasili Nebenzia.

Ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov a subliniat ca Moscova va lua masuri echivalente celor aplicate in tarile occidentale, estimand ca este pentru Moscova “singurul mod de a actiona pe scena internationala”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *