Putin: Exista o „sansa reala” de a pune capat conflictului din Siria

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele rus Vladimir Putin a apreciat miercuri ca exista o „sansa reala” de a pune capat conflictului din Siria, subliniind insa ca pentru o solutie politica toate partile, inclusiv guvernul sirian, trebuie sa accepte compromisuri, relateaza AFP, dpa si Reuters, informeaza AGERPRES.

„A aparut o sansa reala de a pune capat acestui razboi civil care dureaza de mai multi ani”, a declarat presedintele rus in deschiderea unui summit organizat in statiunea balneara Soci, in prezenta presedintilor Turciei, Recep Tayyip Erdogan, si Iranului, Hassan Rouhani. Potrivit lui Putin, actiunile militare de amploare „impotriva grupurilor teroriste din Siria se apropie de final”.

„Datorita eforturilor Rusiei, Iranului si Turciei, am reusit sa evitam dezintegrarea Siriei, sa impiedicam caderea ei in mainile teroristilor internationali”, ceea ce ar fi insemnat o „catastrofa umanitara”, a spus Putin.

Prin summitul de la Soci, liderul de la Kremlin, principalul sustinator al presedintelui sirian Bashar al-Assad, vrea sa pregateasca perioada postconflict, in conditiile in care regimul sirian, sprijinit de armata rusa, a preluat de la rebeli si de la jihadisti controlul asupra unei mari parti a teritoriului tarii.

Rusia si Iran, aliate ale regimului de la Damasc, si Turcia, care ii sustine pe rebeli, au patronat procesul de la Astana, care a permis instituirea a patru ‘zone de detensionare’ pe teritoriul sirian. Aceste masuri au permis reducerea tensiunilor pe teren si reunirea in jurul unei singure mese a reprezentantilor regimului si opozitiei pentru abordarea unor probleme militare in timp ce negocierile de la Geneva se aflau intr-un punct mort.

Putin a subliniat miercuri ca reglementarea conflictului sirian — soldat cu peste 330.000 de morti in decurs de sase ani — va necesita „concesii” din partea tuturor celor implicati, „inclusiv din partea guvernului sirian” si a dat asigurari ca Moscova, Teheran si Ankara vor depune „cele mai active eforturi pentru ca acest demers sa fie cat mai productiv”.

Presedintele rus a mentionat ca poporul sirian trebuie sa decida pentru propriul viitor si a facut totodata apel la ceilalti lideri sa contribuie la reconstructia din Siria prin dezvoltarea unui program comprehensiv pe termen lung, care sa tina cont de nivelul „colosal” de distrugere suferit de aceasta tara.

La randul sau, presedintele turc a insistat ca este vital ca toate partile sa contribuie la o reglementare politica a crizei siriene care sa fie acceptabila pentru poporul acestei tari.

In acelasi timp, presedintele Iranului a notat ca interferentele straine in conflictul din Siria trebuie sa inceteze, iar prezenta militara straina pe teritoriul sirian nu poate fi acceptata decat la invitatia guvernului sirian, evitand insa sa mentioneze o tara anume.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole