Putin propune un plan in sapte puncte pentru solutionarea crizei din Ucraina

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Presedintele rus Vladimir Putin a prezentat miercuri un plan in sapte puncte care, in opinia sa, trebuie sa fie baza discutiilor pentru incetarea conflictului din estul Ucrainei si care prevede in principal ca guvernul ucrainean sa-si retraga trupele din apropierea oraselor si ca separatistii sa opreasca contraofensiva lansata cu o saptamana in urma, transmit agentiile internationale de presa, informeaza Agerpres.

Dupa cum a anuntat chiar seful statului rus, in timpul discutiei telefonice avute miercuri cu omologul sau ucrainean Petro Porosenko ei au vorbit despre modalitatile in care s-ar putea pune capat varsarii de sange si ar putea fi restabilita pacea in Ucraina.

‘Opiniile noastre cu privire la reglementarea conflictului sunt foarte apropiate’, a declarat Putin, anuntand, totodata, ca in drumul sau din Blagovesensk spre Ulan-Bator ‘a schitat, in avion, cateva idei, un plan de actiune’, plan pe care l-a citit jurnalistilor si care a fost prezentat in detaliu de agentiile de presa ruse.

In calitate de prima masura, liderul rus propune ‘incetarea operatiunilor ofensive active ale fortelor armate si militiilor in sud-estul Ucrainei, in directiile Donetk si Lugansk’.

Drept a doua masura Putin propune ‘indepartatea unitatilor inarmate ale structurilor militare ale Ucrainei la o distanta care sa excluda posibilitatea lansarii, asupra localitatilor, de tiruri de artilerie si de orice alt tip’.

Putin propune, de asemenea, ‘un control international obiectiv si integral asupra respectarii conditiilor de incetare a focului si monitorizarea situatiei create in zona de securitate’.

Liderul rus este de parere ca pentru reglementarea situatiei din Ucraina este necesar ‘sa fie exclusa utilizarea aviatiei militare impotriva civililor si localitatilor din zona de conflict’.

In afara de aceasta, Putin este de parere ca ‘trebuie organizat un schimb de persoane retinute abuziv, dupa formula ‘toti in schimbul a toti’, fara conditii prealabile’.

Presedintele rus propune, de asemenea, ‘deschiderea de coridoare umanitare pentru circulatia refugiatilor si trimiterea de convoaie umanitare in estul Ucrainei’.

Un ultim punct enumerat de Putin il constituie posibilitatea trimiterii in regiunile afectate a unor echipe pentru restabilirea obiectivelor de infrastructura sociala din estul Ucrainei.

Anterior, secretarul de presa al presedintelui rus, Dmitri Peskov, a anuntat ca, in timpul convorbirii telefonice pe care Putin a avut-o miercuri cu Petro Porosenko ‘a fost continuata discutia despre criza militara si umanitara din Ucraina’. ‘Punctele de vedere ale presedintilor celor doua tari referitor la posibile cai de iesire din aceasta dificila situatie de criza coincid in mare parte’, a subliniat Peskov.
Propunerea lui Putin survine cu doua zile inaintea negocierilor ce vor avea loc la Minsk intre separatisti si asa-numitul grup de contact constituit din Rusia, Ucraina si OSCE.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *