PUZ GARĂ – Primăria vrea să schimbe zona Gării. Ce va fi interzis

Consilierii locali vor aproba sau nu, în ședința de Consiliu Local din data de 17 august, proiectul de hotărare privind aprobarea PUZ – reconfigurare Zona Gării. Din raportul privind fundamentarea proiectului de hotărâre, având ca obiect aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Reconfigurare Zona Gării”, generat de amplasamentul situat în Baia Mare, zona Gării, fiind delimitată de strada Gării, calea ferată la nord, strada Topazului, strada Mărgeanului, Bulevardul București, cale ferată sud, aflăm că „prin Planul urbanistic zonal se propun, în baza analizei contextului social, urbanistic şi arhitectural, reglementări cu privire la regimul de construire, funcţiunea zonei, înălţimea maximă admisă, coeficientul de utilizare a terenului (CUT), procentul de ocupare a terenului (POT), retragerea clădirilor faţă de aliniament şi distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei, caracteristicile arhitecturale ale clădirilor, materialele admise”.

Conform PUZ-ului ce urmează a fi aprobat vom avea în zonă o serie de utilizări interzise, respectiv categoriile de activități industriale, de producție sau depozitare, stații de întreținere și reparații auto, stații de alimentare carburanți, echipamente de telecomunicații vizibile din spațiul public, instalații sau structuri pentru panouri publicitare, cu excepția mobilierului urban dedicat sau a elementelor de signaletică destinate activităților locale, lucrări de terasament de natură să afecteze amenajările din spațiile publice și construcțiile de pe parcelele adiacente, respectiv orice lucrări de terasament care pot să provoace scurgerea apelor pe parcelele vecine sau care împiedică evacuarea și colectarea apelor meteorice.

Înălțimea maximă admisă a construcțiilor va fi de 20 metri, echivalentul unui regim maxim de înălțime P+5. Se vor respecta în același timp atât înălțimea maximă, cât și regimul maxim de înălțime, prin urmare, nu se vor putea realiza construcții mai mari de P+5 care să se încadreze în înălțimea maximă admisă. În ceea ce privește culorile fațadelor, acestea vor fi pastelate, deschise, apropiate de cele naturale, fiind interzisă folosirea culorilor saturate, stridente, închise la toate elementele construcției. Se interzice folosirea pentru finisajul construcțiilor a materialelor nespecifice zonei, cum ar fi piatră de râu, șiță sau șindrilă etc.. În plus, va fi interzisă utilizarea materialelor nedurabile la finisarea fațadelor.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu