Qatarul plateste opt miliarde de dolari pentru 24 de avioane de vanatoare din Marea Britanie

Qatarul va plati opt miliarde de dolari (6,8 miliarde de euro) pentru achizitionarea a 24 de avioane de vanatoare Typhoon din Marea Britanie, au facut cunoscut autoritatile de la Doha dupa semnarea definitiva a acestui contract, duminica, de catre ministrii apararii din cele doua tari, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Qatarul, izolat de Arabia Saudita si aliatii acesteia, anuntase in septembrie un acord cu Marea Britanie pentru cumpararea a 24 de avioane de vanatoare, unul din cele mai mari contracte de aparare semnate de emirat de la inceputul crizei din Golf, la 5 iunie. Pana in prezent insa nu precizase valoarea exacta a tranzactiei.

Potrivit ministrului britanic al apararii, Gavin Williamson, este cea mai importanta comanda de avioane de vanatoare Typhoon din ultimul deceniu.

“Aceste avioane formidabile vor intari mijloacele militare ale Qatarului pentru a face fata provocarilor pe care le impartasim in Orientul Mijlociu”, a declarat cu prilejul semnarii acordului omologul sau qatariot, Khalid bin Mohammad Al Attiyah.

Cei doi ministri au semnat, de asemenea, un acord privind infiintarea unui escadron aerian comun pentru a garanta securitatea in cursul Campionatului Mondial de fotbal din 2022, organizat de emirat, se arata intr-un comunicat al armatei Qatarului.

Pe de alta parte, emiratul si-a exprimat intentia de a cumpara si alte echipamente militare din Marea Britanie, contracte binevenite pentru aceasta tara care negociaza in prezent iesirea din Uniunea Europeana cu o factura estimata la zeci de miliarde de euro.

La 7 decembrie, in cursul vizitei presedintelui Emmanuel Macron, Doha a semnat un contract pentru cumpararea a 12 avioane de vanatoare Rafale din Franta.

La 5 iunie, Arabia Saudita, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite si Egiptul au rupt relatiile diplomatice cu Qatar, pe care il acuza ca sustine grupari islamiste extremiste si se apropie de Iran. Micul emirat respinge acuzatiile, denuntand o tentativa de “punere sub tutela” de catre “cvartetul” arab.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1