Quinoa ar putea deveni cereala viitorului, dupa ce structura genomului sau a fost decodata de cercetatori

PNL

Quinoa, considerata ”mama sacra a cerealelor” de catre civilizatia incasa suprimata de conchistadorii spanioli, ar putea deveni o sursa importanta de hrana in viitor dupa ce oamenii de stiinta i-au descoperit secretele genetice in urma unui studiu, ale carui rezultate au fost publicate miercuri, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Cercetatorii au anuntat ca au reusit decodarea genomului quinoa si au identificat o gena ce ar putea fi manipulata pentru a se elimina gustul amar al semintelor, acest lucru putand duce la comercializarea pe scara larga a acestei cereale.

Quinoa poate fi cultivata in conditii vitrege, precum un sol sarat sau de slaba calitate, la altitudini mari, cu clima rece, ea putandu-se dezvolta in zone neprielnice pentru cerealele comune precum graul sau orezul. Insa prezenta chimicalelor toxice si amare numite saponine, din compozitia semintelor sale, a constituit unul dintre impedimentele cultivarii pe scara larga.

Studiul recent a identificat o gena responsabila de productia de saponine din quinoa, ce poate fi modificata pentru a fi cultivata quinoa fara saponine astfel incat semintele ei sa aiba un gust dulceag, a explicat Mark Tester, cercetator in cadrul Universitatii de Stiinte si Tehnologii King Abdullah din Arabia Saudita, cel care a condus lucrarea publicata in jurnalul ”Nature”.

In prezent, dupa recoltare, semintele de quinoa trebuie sa fie procesate prin spalare si uscare pentru a fi indepartate saponinele.

”Quinoa este subutilizata. Este foarte nutritiva, cu un continut mare de proteine care, lucru important, are un echilibru optim de aminoacizi, ceea ce este neobisnuit pentru o cereala. Nu contine gluten si este bogata in vitamine si minerale”, a precizat Tester. Acesta a adaugat ca o crestere a productiei de quinoa ar putea contribui la securitatea alimentara in conditiile cresterii populatiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1