Raed Arafat afirma ca peste 40% dintre masinile de interventie la incendii au peste 30 de ani

PNL

Peste 40% dintre masinile de interventie la incendii au mai mult de 30 de ani vechime, a declarat secretarul de stat in MAI Raed Arafat, luni, dupa bilantul pe anul 2017 al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), informeaza AGERPRES.

“Peste 40% dintre masinile pompierilor de incendiu au peste 30 de ani vechime. (…) Masinile pompierilor erau acum cativa ani foarte putine cu vechime sub 10 ani. Acum avem peste 30 la suta deja sub zece ani. Asta e datorita chestiunilor fondurilor europene in perioada 2007-2013 si in anii trecuti au fost luate cateva masini de pompieri. Exista o licitatie pe un numar mare de masini de pompieri, pentru acordul-cadru, iar in cele 600 de milioane de euro exista sume necesare pentru 500 de masini de pompieri. Daca se finalizeaza licitatia bine, anul acesta incepe livrarea masinilor de pompieri, in urmatorii doi-trei ani inlocuim integral componenta veche de peste 30 de ani”, a explicat Arafat.

Referindu-se la ambulante, secretarul de stat a precizat ca anul trecut “s-a dat sarcina” IGSU sa faca licitatia pentru autospecialele serviciului de ambulanta si ale SMURD.

“Ambulantele tip C, de terapie intensiva, sunt in evaluare, ambulantele de tip A, de transport, sunt in evaluare si evaluarea este foarte avansata. Am avut o contestatie la ambulantele de tip B, care sunt de extrema importanta, pe ele sunt echipele de paramedici si asistentii de la Ambulanta, iar vineri decizia la contestatie a fost in favoarea IGSU, iar dupa ce se da motivarea, continuam, mai sunt trei zile pentru oferte. Si aici, impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene, sunt discutii, sunt identificate fonduri, ca sa luam un numar mai mare si sa inlocuim ce este vechi, peste 60 la suta din ambulante serviciilor de ambulanta si SMURD au atins zece ani. Erau cumparate prin anii 2007-2008”, a mai spus Arafat.

El a afirmat ca multe ambulante au parcurs deja peste jumatate de milion de kilometri.

“Problema noastra este ca un numar mare de ambulante au deja peste jumatate de milion de kilometri la bord. Se impune clar inlocuirea lor si sper ca in acest an sa vedem primele ambulante livrate”, a mai declarat secretarul de stat.

Totodata, a mentionat Arafat, anul trecut a fost aprobata construirea a 13 subunitati de pompieri in Bucuresti iar anul acesta au fost alocate fondurile pentru patru dintre acestea.

“Aici este si rolul ISU Bucuresti-Ilfov pentru realizarea acestora. Noi vom fi atenti la implementarea proiectelor, pentru ca interesul nostru este sa avem echipaje care sa ajunga cat mai repede unde este nevoie. (…) Anul trecut, in Ilfov, am reusit sa deschidem cel putin unul sau doua puncte noi si inca discutam sa mai deschidem alte puncte”, a spus secretarul de stat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1