Raed Arafat: In Romania exista probleme serioase de acces la ingrijire in sistemul sanitar

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat considera ca Ziua Mondiala a Sanatatii, marcata pe 7 aprilie, nu reprezinta doar un moment al urarilor de „la multi ani” pentru cei care lucreaza in sistemul sanitar, ci si ocazia unei reflectii asupra modului in care sunt asigurate serviciile medicale, informeaza AGERPRES.

„La acest moment, in Romania, exista probleme serioase de acces la ingrijirile in sistemul sanitar si nu putem nega acest lucru care este observabil pe plan national de mai mult timp. Omul de rand plateste din buzunarul sau ca sa obtina ingrijirile necesare, indiferent ca este asigurat sau nu, pentru ca sistemul a fost astfel lasat sa se dezvolte in ultimii ani incat sa nu protejeze pacientul si sa nu existe parghii adevarate prin care pot fi luate masuri impotriva celor care se joaca cu sanatatea oamenilor”, a scris Arafat, vineri, pe Facebook.

El a evidentiat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia de mai multe ori asupra faptului ca asigurarea serviciilor medicale trebuie sa se faca prin finantare indirecta, prin taxe si asigurari, fara plati directe de orice fel din partea pacientului sau a familiei acestuia.

„Sanatatea nu ar trebui sa fie abordata ca o ‘piata libera’ in care sa ne jucam de-a furnizori de servicii si competitori si afaceristi folosind cuvinte mari despre competitia si ‘concurenta sanatoasa’ care ridica calitatea. Studiile pe plan mondial nu confirma aceste abordari, ba mai mult, ele vorbesc de un comportament paradoxal al sistemelor sanitare cand se aplica principiul ‘pietei libere'”, a precizat secretarul de stat.

Potrivit lui Arafat, in contextul in care 75% din sistemul sanitar romanesc este privat, acest sector si-ar putea asuma proportional si nemultumirile populatiei.

„Pana si in sectorul public, in spitalele de urgenta si in altele, multe din servicii sunt deja externalizate. Sa nu mai vorbim de ambulatoriile de specialitate sau investigatiile imagistice si inclusiv asistenta medicala primara. Cand se termina sumele alocate laboratoarelor private sau ‘furnizorilor de servicii’ imagistice la jumatatea lunii, cum se intampla, de regula, toti pacientii care merg ulterior sunt pusi sa plateasca sume importante sau altfel sunt pusi pe liste de asteptare care dureaza uneori luni de zile”, a reliefat el.

Arafat a adaugat ca multi dintre pacientii refuzati de „furnizorii de servicii” se indreapta catre serviciile de urgenta, ceea ce duce la aglomerarea unitatilor respective, care „au ramas ultimul bastion accesibil zi si noapte” pacientilor, dar care incaseaza si „toate criticile din cauza aglomerarii si a timpilor de asteptare”.

„Spitalele si ambulatoriile publice au ramas in urma cu dotarea, de multe ori ca sa lase loc sectorului comercial cu care incheie contracte din ‘lipsa’, de multe ori intentionata, a echipamentelor proprii”, a sustinut el.

Secretarul de stat a abordat si teoria conform careia spitalele publice ar trebui sa fie in competitie cu cele private. El a atras atentia insa ca, in momentul in care un spital public nu va putea sa se mentina prin fonduri proprii, risca sa devina insolvabil sau sa intre in faliment.

„Chiar asa? Si cu ce le inlocuim daca le inchidem? Si unde merg pacientii care au nevoie de ingrijiri de urgenta si cine asigura asistenta medicala de urgenta? Sectorul comercial? Acolo daca nu se face profit chiar se inchide, iar ca sa faca profit trebuie ca veniturile sa fie semnificativ mai mari decat cheltuielile. Cum va fi acest lucru cu operatiile pe cord, cu operatiile complexe? (…) Spitalele publice de urgenta nu pot fi abordate ca entitatile comerciale, pentru ca ele au un rol social extrem de important care se extinde si catre unul de siguranta nationala cand vine vorba de pregatirea pentru a face fata situatiilor de urgenta complexe si dezastrelor”, a mentionat el.

Raed Arafat a adaugat ca o crestere a salariilor in sectorul sanitar reprezinta un „pas salutar” in masura in care este insotit de masuri concrete „mai ales organizatorice, care sa stabileasca modul in care asistenta medicala este asigurata continuu in sectorul public si modul in care accesul pacientilor este garantat si protejat”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2