Rajoy: Catalonia va ramane sub tutela daca Puigdemont vrea sa conduca de la Bruxelles

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Autonomia Cataloniei va ramane suspendata daca separatistul Carles Puigdemont va incerca sa guverneze de la Bruxelles, a avertizat luni seful guvernului spaniol Mariano Rajoy, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Mariano Rajoy a declarat, in fata membrilor partidului sau, ca viitorul sef al guvernului din Catalonia trebuie ‘sa-si preia mandatul’ si trebuie sa o faca ‘fizic’ pentru ca ‘nu poate sa-si preia mandatul de la Bruxelles’.

‘Daca nu o va face, articolul 155 va ramane in vigoare’, a declarat Mariano Rajoy, referindu-se la articolul din Constitutie care a facut posibila punerea sub tutela a acestei regiuni din nord-estul tarii la 27 octombrie.

Carles Puigdemont, seful executivului regional destituit in urma punerii sub tutela a regiunii spaniole, se afla de atunci in Belgia pentru a scapa de urmarirea penala impotriva sa pentru ‘rebeliune, razvratire si deturnare de fonduri publice’ ca urmare a proclamarii independentei Cataloniei.

La alegerile regionale anticipate din 21 decembrie, separatistii au obtinut majoritatea absoluta in parlamentul catalan si lista lui Carles Puigdemont se afla in fruntea taberei separatiste.

Puigdemont, care risca sa fie arestat in Spania pentru rolul jucat in organizarea referendumului ilegal privind independenta, vrea sa fie investit de la distanta, o optiune care nu convine principalului sau aliat, Stanga republicana din Catalonia, si pe care opozitia si guvernul central au promis sa o conteste in justitie.

‘In cazul in care s-ar presupune ca Puigdemont participa la o ceremonie de investitura de la Bruxelles, guvernul (central) va contesta imediat aceasta decizie absurda’, a declarat Mariano Rajoy.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2