Raport al Academiei Romane: Sistemul de pensii se apropie de un faliment tip „Caritas“

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

batraniDeclinul demografic inregistrat de tara noastra in ultimii 26 de ani, munca la negru, migratia masiva in alte state europene si cresterea sperantei de viata sunt doar cateva dintre cauzele care vor pune in genunchi sistemul actual de pensii, scrie Adevarul.ro.

Asa sustin specialistii, care atrag atentia ca intr-un interval de 10-15 ani, sistemul de pensii va fi unul falimentar. Daca la ora actuala, unui numar de 100 de persoane adulte ii revin 25 de persoane trecute de 65 de ani, proportia se va dubla la nivelul anului 2050, cand 100 de persoane ar fi nevoite sa sustina financiar pensiile a 50 de batrani.

„Sunt mai multe fenomene care accentueaza deficitul sistemului de pensii. Natalitatea, cresterea sperantei de viata si emigrarea persoanelor de varsta adulta fac ca piramida varstelor sa arate diferit. Practic, ea este umflata la mijloc si are o baza foarte ingusta. Pe masura ce trec anii, creste proportia batranilor si scade proportia tinerilor.

Prin urmare, sunt tot mai multi pensionari la un salariat”, a explicat sociologul Mircea Kivu. Specialistul sustine ca sistemul public de pensii a fost gandit ca un sistem Caritas, bazat pe principiul solidaritatii. „El functioneaza atata vreme cat in sistem intra mai multi decat ies. In ultimii ani, fenomenul este unul invers, iar asa cum Caritas a dat faliment, asa se va intampla si cu sistemul de pensii. Pentru cei care au acum 25-30 de ani, vestile nu sunt deloc bune”, a completat sociologul.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole