Raport: Baia Mare mai are nevoie de inca aproximativ 4.000 locuri de parcare temporara

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

De inca aproximativ 4.000 de locuri de parcare mai are nevoie Baia Mare, in contextul in care zilnic sunt utilizate aproape 8.600 vehicule pentru realizarea de deplasari, fiind disponibile doar in jur de 4.500 locuri, conform unui raport inclus in Planul de Mobilitate Urbana Durabila a Municipiului Baia Mare.

“Realizand o analiza a locurilor de parcare se constata ca la nivelul cartierelor exista circa 11.177 parcari cu caracter rezidential, care acopera 31% din necesarul de parcare rezidentiala, restul fiind acoperit de garaje, curti sau parcari la marginea drumului.

Pentru parcarea publica temporara, tinand cont de un grad de ocupare al locurilor de parcare de 1,2 la nivelul unei zile, sunt disponibile 4518 de locuri. Zilnic sunt utilizate 8593 vehicule pentru realizarea de deplasari, rezultand un necesar suplimentar de circa 4000 de locuri de parcare, in conditiile utilizarii autoturismului la cotele modale existente”, se arata in document.

Totodata, pentru cautarea unui loc de parcare se pierd in medie 3 minute per deplasare.

“Din punct de vedere al utilizarii parcarilor disponibile, s-a constatat din colectarea datelor (aplicarea chestionarelor la domiciliu) ca circa 49% din detinatorii de autoturisme, parcheaza la resedinta in garaje sau curti proprii, circa 20% utilizeaza parcarea la marginea drumului si circa 31% utilizeaza parcari deschise amenajate.

Dintre cei care parcheaza la marginea drumului 3% parcheaza in locuri interzise si circa 7% utilizeaza parcari cu plata. Global, parcarile cu plata sunt utilizate in proportie de 8% pentru parcarea peste noapte, in vreme ce restul fie parcheaza in zone interzise, fie parcheaza in zone amenajate gratuite.

In privinta disponibilitatii locurilor de parcare pentru activitatile zilnice, s-a constatat ca pentru 51% din deplasarile cu autoturismul, stationarea se face in zone publice amenajate ca parcari, pentru 31% se face la marginea drumului, pentru 3% in parcari acoperite si pentru 15% se realizeaza in garaje.

Se constata ca pentru cautarea unui loc de parcare pentru 85% din deplasarile cu autoturismul se pierde in medie 3 minute per deplasare (maximul fiind situat lintre 15 si 20 de minute). De asemenea, 48% din utilizatorii de autoturism, care folosesc acest mod de deplasare pe relatia catre serviciu considera ca au probleme in gasirea unui loc de parcare, 25% au déjà un loc rezervat, iar 27% gasesc locuri libere in jur”, conform raportului.

Vlad HERMAN

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

6 Comments

 1. Moldovan Dan

  Un raport cosmetizat sa dea bine.In centru ca sa gasesti un loc de parcare ai nevoie de minim 30-40 minute.Intrebare de radio Erevan,daca e nevoie de 4000 de locuri noi de parcare,nu ar fi mai ieftin un investitor cu 4000 de locuri noi de munca,sa aiba plimbatetii o preocupare?

  Reply
  1. tudor

   nu facem ca sigur am pierde… raportul daca ar fi fost facut pe hartie reciclabila macar avea o valoare de intrebuintare.

   Reply
 2. dudurau

  … doar ca tot ce ar fi fain ar fi sa nu se “defriseze” si ultimele ramasite de spatii verzi, ca asta n-ar rezolva problema; solutii sunt, ar fi si bani, doar bunavoinata cetateanului “modest” care vrea musai cu masina pana-n buda de se poate

  Reply
 3. abcdef

  Sper că planul de mobilitte s-a făcut gratuit. Eu l-am citit, nu merită doi bani. Plin cu blabla: mai multe piste pentru bicicliști, spații pietonale, autobuze noi, troleibuze noi, semafoare. Asta știm și gratuit. Propunere din plan: în intersecția bd independenței strada Caragiale, respectiv strada victoriei strada Caragiale sunt necesare semafoare etc… Nimic despre strada 22 Decembrie unde troleul circulă în ambele sensuri, în loc ca în direcția gării să circule troleul pe strada Andrei Mureșeanu și strada Gheorghe Sincai. Dar asta nu s-a propus. Și acestea au fost numai două exemple.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *