Raport CE: Romania are niveluri de reciclare si compostare a deseurilor de 16%, sub media europeana de 44%

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Eficienta resurselor din Romania este scazuta, economia circulara subdezvoltata, in timp ce nivelurile de reciclare si compostare se afla mult sub media europeana, se arata intr-un raport al Comisiei Europene de evaluare a punerii in aplicare a politicilor Uniunii Europene de mediu in statele membre, informeaza AGERPRES.

„Tranzitia economiilor de la o structura lineara la una circulara ofera oportunitatea de a le reinventa si de a le face mai durabile si competitive. Astfel, putem stimula investitiile si putem aduce beneficii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung pentru economie, mediu si cetateni. Eficienta resurselor din Romania este scazuta, iar economia circulara este subdezvoltata. In 2015, ‘productivitatea resurselor’ a fost una dintre cele mai scazute din UE, inregistrand 0,31 euro/kg fata de media Uniunii 2 euro/kg. Romania inca nu a adoptat un program de politici nationale pentru o economie circulara, cu toate ca are cateva initiative care vin in sprijinul tranzitiei spre o economie circulara”, se mentioneaza in document.

Potrivit raportului, Romania are niveluri de reciclare si compostare foarte scazute, respectiv 16%, fata de media europeana de 44%, precum si rate ridicate de depozitare a deseurilor.

In ceea ce priveste starea de conservare a speciilor protejate, documentul Comisiei Europene precizeaza ca aceasta este inadecvata in 67,19% dintre cazuri, favorabila in proportie de 19%, necunoscuta (8,42%) si, nu in ultimul rand, nefavorabila (5%).

La capitolul „Calitatea aerului” se mentioneaza ca, in Romania, „emisiile de poluanti atmosferici din Romania au scazut semnificativ” si „se incadreaza in plafoanele nationale de emisie aplicabile in prezent”.

„Aceste tendinte trebuie sa continue daca se doreste ca Romania sa se conformeze si in ceea ce priveste calitatea aerului. In acelasi timp, calitatea aerului din Romania continua sa fie un motiv de ingrijorare. Agentia Europeana de Mediu a estimat ca, in 2013, numeroase decese premature au fost asociate concentratiilor de particulele atmosferice in suspensie, de ozon si oxizi de azot. Acest lucru este cauzat si de depasirile standardelor UE privind calitatea aerului. Romania trebuie sa-si intensifice eforturile in vederea indeplinirii standardelor UE privind calitatea aerului”, atentioneaza forul european.

Cu toate acestea, raportul CE arata ca Romania beneficiaza de o serie de oportunitati pentru a-si indeplini angajamentele, cum ar fi „eliminarea obstacolelor din calea absorbtiei adecvate si focalizarea fondurilor UE, dar si utilizarea urmatorului ciclu de gestionare a bazinului hidrografic pentru a imbunatati retelele de monitorizare si metodele de evaluare a starii apelor”.

„Raportul lansat astazi de Comisia Europeana releva elemente ingrijoratoare privind politica de mediu a Romaniei. Avem obligatia de a implementa legislatia UE in domeniul deseurilor si apelor urbane reziduale pentru a ne indeplini obiectivele asumate la nivel european. Autoritatile si agentiile implicate trebuie coordonate eficient, iar capacitatea lor administrativa crescuta pentru a face fata acestor provocari. Implementarea legislatiei UE pentru protectia mediului creeaza oportunitatea dezvoltarii unor noi industrii in Romania.

Fie ca e vorba de reciclare, gestionarea apelor, protectia mediului si a biodiversitatii, toate acestea, guvernate inteligent pot aduce crestere economica si crea locuri de munca, pe langa beneficiile evidente asupra sanatatii populatiei si standardelor de viata”, este de parere Adina Valean, presedintele Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara, in Parlamentul European.

Recent, ministrul Mediului, Daniel Constantin, declara ca Romania are o problema foarte grava pe domeniul deseurilor, iar Comisia Europeana (CE) ne-ar putea amenda la Curtea Europeana de Justitie (CEJ), in februarie — martie, pentru ca nu am inchis toate depozitele de deseuri neconforme.

„Romania are o problema foarte grava in domeniul deseurilor. Din 65 de depozite, mai avem 20 care nu sunt inchise, toate termenele fiind depasite demult. In privinta situatiei celor 20 de depozite de deseuri, trebuie sa gasim o sursa de finantare din bugetul de stat pentru a face acest lucru. In februarie — martie, Comisia Europeana ne-ar putea amenda la Curtea Europeana de Justitie, iar amenzile nu sunt de neglijat, de ordinul miilor de euro pe zi”, a spus Constantin, in timpul audierilor pentru buget din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Pe de alta parte, ministrul Mediului a precizat ca Romania trebuie sa aiba si o Retea de Monitorizare a Aerului, „pentru ca altfel nu putem masura calitatea aerului”.

Romania a negociat 36 de conditionalitati, acceptate de Guvern in 2014. Intarzierea indeplinirii conditionalitatilor poate duce la suspendarea integrala sau partiala a platilor aferente Programelor Operationale care sunt vizate de respectivele clauze preliminare. Data de 31 decembrie 2016 era termenul limita pana la care Romania trebuia sa indeplineasca toate aceste conditionalitati.

In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania are de indeplinit, pana in 2020, conform directivelor europene, urmatoarele obiective: minimum 50% rata de reutilizare si reciclare din masa totala a cantitatilor de deseuri (hartie, metal, plastic si sticla), minimum 70% nivel de pregatire pentru reutilizare, reciclare si alte operatiuni de valorificare materiala de minimum 70% din masa cantitatilor de deseuri ne-periculoase provenite din activitati de constructie si demolari, 60% valorificare a deseurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piata nationala. De asemenea, tara va trebui sa atinga, anual, o cantitate colectata de deseuri electronice de 4 kg/locuitor si sa colecteze separat bio-deseurile in vederea compostarii si fermentarii acestora.

Romania are termen pana la finalul anului 2017 sa inchida gropile de gunoi neconforme. Termenele UE prevazute pentru inchiderea treptata a depozitelor de deseuri neconforme sunt programate la fiecare data de 16 iulie ale fiecarui an, pana in 2017. In caz contrar, Romania ar putea primi sanctiuni din partea forului european.

Sanctiunile europene se decid in urma unui proces in care statul roman si Comisia Europeana (CE) se judeca la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente si ultimatumuri de conformare din partea forului european.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2