Raport CE: Romania, pe locul 28 in Uniunea Europeana in privinta inovarii, si pe pozitia 23 la ecoinovare

Reclame home 1
Reclame home 1

Romania s-a clasat pe locul 28 in Tabloul de bord european privind inovarea din 2018, punctajul sau fiind cu 14 puncte procentuale mai mic decat in 2010, in timp ce majoritatea intreprinderilor din tara au un nivel scazut de constientizare a aspectelor de mediu, se arata in Raportul de tara privind evaluarea din 2019 a punerii in aplicare a politicilor de mediu ale UE (EIR), intocmit de Comisia Europeana (CE), informeaza AGERPRES.

In acelasi timp, datele incluse in document releva faptul ca, in Tabloul de bord privind ecoinovarea, Romania se situeaza pe locul 23, cu 65 de puncte, cu mult sub scorul mediu general al UE-28. “Incepand din 2010, Romania inregistreaza in mod constant rezultate sub medie in ceea ce priveste ecoinovarea. Cadrul normativ, de politica si financiar al Romaniei pare a fi unul dintre cele mai mari obstacole in calea intreprinderilor atunci cand introduc activitati de ecoinovare si aduc imbunatatiri”, se precizeaza in EIR 2019.

In ceea ce priveste contributia intreprinderilor la domeniul de mediu, datele Comisiei Europene subliniaza ca majoritatea entitatilor din Romania au un nivel scazut de constientizare a acestui aspect.

“Ele sunt motivate in principal de necesitatea de a se conforma reglementarilor in ceea ce prive.te practicile lor de mediu si sunt, in general, motivate in alegerile lor de considerente legate de costuri. Cu toate acestea, exista semne ca intreprinderile isi auditeaza intr-o masura din ce in ce mai mare practicile de gestionare a deseurilor pe plan intern, incercand sa gaseasca modalitati de imbunatatire a gestionarii deseurilor, iar acest lucru le sporeste gradul de constientizare a aspectelor de mediu. De asemenea, mai multe intreprinderi mari au inceput sa investeasca in infrastructura de reciclare si colectare a produselor utilizate, incercand sa profite de aceasta oportunitate de afaceri”, potrivit raportului.

Pe de alta parte, documentul oficial scoate in evidenta faptul ca intreprinderile din Romania devin tot mai dornice sa investeasca in masuri de utilizare eficienta a resurselor.

Astfel, o treime dintre intreprinderi au pus in aplicare masuri de economisire a energiei, iar 31% au apelat la masuri de reducere la minimum a deseurilor, ceea ce reprezinta jumatate din valoarea medie la nivelul UE.

De asemenea, in Romania, 59% dintre intreprinderi nu investesc deloc sau investesc mai putin de 1% din cifra de afaceri anuala pentru a deveni mai eficiente din punctul de vedere al utilizarii resurselor, nivel usor mai ridicat decat cel al UE in ansamblu (51%), in timp ce 5% din intreprinderi investesc mai mult de 5% din cifra de afaceri in astfel de masuri, un procentaj semnificativ mai mare decat cel al UE in ansamblu, care este de 1%.

Concluziile EIR 2019 mai arata ca, in Romania, numarul angajatilor din sectorul produselor si serviciilor de mediu a crescut de la aproximativ 130.000 de persoane, in 2011, la aproximativ 155.000 de persoane in 2015.

“Din pacate, in continuare, Romania nu apeleaza la foarte multe masuri de sprijin pentru utilizarea eficienta a resurselor. Cele mai dezvoltate masuri sunt fie puse in aplicare prin intermediul unor organizatii terte, fie inspirate de proiecte finantate de UE, si se axeaza pe valorificarea si reciclarea deseurilor. Masurarea tranzitiei unei tari catre o economie mai circulara este o sarcina complexa, dar numarul produselor cu eticheta ecologica a UE si al organizatiilor inregistrate in EMAS dintr-o tara poate oferi o masura aproximativa a acestei tranzitii. Acesti doi indicatori arata in ce masura sectorul privat si alte parti interesate de la nivel national sunt implicate in tranzitia catre o economie circulara. Indicatorii ilustreaza, de asemenea, angajamentul autoritatilor publice fata de politicile care sprijina economia circulara”, reiese din datele citate.

Conform raportului, in septembrie 2018, Romania avea 24 de produse si 19 licente inregistrate in sistemul UE de etichetare ecologica, din totalul de 71.707 produse si 2.167 de licente la nivelul UE, ceea ce indica o rata scazuta de utilizare a acestui sistem. In prezent, in EMAS sunt inregistrate aproximativ 11 organizatii din Romania, se noteaza in document.

Comisia Europeana a publicat, vineri, cea de-a doua evaluare a punerii in aplicare a politicilor de mediu (EIR), ca parte a initiativei lansate in 2016, in scopul imbunatatirii punerii in aplicare a politicii europene de mediu si a normelor convenite de comun acord in toate statele membre ale UE.

Ideea centrala a documentului este ca, daca legislatia in domeniul mediului ar fi pusa in aplicare pe deplin, suma care s-ar economisi la nivelul UE in ceea ce priveste costurile de sanatate si costurile directe pentru mediu ar fi de circa 55 de miliarde de euro pe an.

Pachetul de evaluare publicat de forul european include: 28 de rapoarte de tara care prezinta situatia actuala in ceea ce priveste punerea in aplicare a legislatiei UE in domeniul mediului, precum si oportunitati de imbunatatire in fiecare stat membru si o comunicare ce formuleaza concluzii si defineste tendintele comune la nivelul UE, dar si recomandari de imbunatatire adresate tuturor statelor membre in care trebuie intreprinse actiuni prioritare esentiale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2