Raport IJ: Peste 6.000 de sesizari ce vizau activitatea si conduita magistratilor au fost inregistrate in anul 2018

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Peste 6.000 de sesizari care vizau activitatea si conduita magistratilor au fost inregistrate de Inspectia Judiciara (IJ) in anul 2018, se arata in raportul de activitate al institutiei pe anul trecut, informeaza AGERPRES.

„In 2018 au fost inregistrate 6.362 de sesizari privind activitatea si conduita judecatorilor si procurorilor, 5.944 fiind sesizari noi iar 418 reveniri la sesizari anterioare; intrucat aceasta ultima categorie de sesizari le include si pe acelea privind unele aspecte noi, au fost efectuate verificari suplimentare fata de lucrarile initiale. Dupa ce in anul 2017 s-a inregistrat o scadere cu 6,7% a numarului sesizarilor fata de anul 2016, in anul 2018 se inregistreaza o crestere cu 8,6 procente fata de anul precedent”, potrivit documentului transmis, vineri, AGERPRES.

Similar anului 2017, arata IJ, un numar consistent de sesizari au avut ca obiect incalcarea normelor de procedura, modul de instrumentare si solutionare a cauzelor, tergiversarea solutionarii acestora, precum si redactarea cu intarziere a hotararilor judecatoresti.

Inspectia mentioneaza ca in anul 2018 s-a inregistrat o crestere cu 31% a numarului de sesizari din oficiu fata de anul precedent.

„Datele statistice aferente perioadei 2016 – 2018 evidentiaza de asemenea o crestere a numarului de sesizari din oficiu. Cu privire la aceasta categorie de sesizari, din punct de vedere statistic se observa o crestere cu 31 de procente a numarului de sesizari din oficiu in anul 2018 fata de anul precedent. Fluctuatia sesizarilor din oficiu (in anul 2017 s-a inregistrat o scadere cu 51% fata de 2016) releva faptul ca nu poate fi identificat un trend al acestei modalitati de sesizare, realitatile obiective fiind determinante in aceste cazuri fie ca vorbim de anumite constatari din controalele inspectiei judiciare care determina sesizarea din oficiu sau de relatarile mass media”, potrivit sursei citate.

Din totalul sesizarilor inregistrate, IJ informeaza ca 1.555 au fost clasate in anul 2018 ca informe, inregistrandu-se astfel o crestere de 20% fata de anul precedent. In continuare, principalul motiv in ceea ce priveste clasarile este lipsa semnaturii (peste 90%).

De asemenea, in raport se precizeaza ca inspectorii judiciari au desfasurat anul trecut 31 de controale, 18 dintre acestea fiind efectuate de Directia de inspectie pentru judecatori, din care 12 controale manageriale si 6 controale tematice, iar 13 controale de Directia de inspectie pentru procurori, din care patru controale manageriale, sase tematice si trei de remediere a deficientelor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2