Raport Kaspersky Lab: 82% din totalul atacurilor cibernetice au fost de tip “exploit”, in T2

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul atacurilor cibernetice de tip “exploit” blocate in trimestrul al doilea din acest an a ajuns la cinci milioane, iar media zilnica de aparitie a acestora este in continua crestere, reprezentand 82% din totalul amenintarilor informatice detectate, reiese dintr-un raport intocmit de Kaspersky Lab, dat publicitatii luni, informeaza AGERPRES.

Potrivit specialistilor, in cel de-al doilea trimestru al anului 2017, s-a inregistrat un val masiv de vulnerabilitati “in-the-wild”, cauzate de exploituri care au ajuns pe Internet. Acestea au determinat o schimbare semnificativa in peisajul amenintarilor cibernetice.

“Cea mai mare lovitura a fost publicarea de catre grupul Shadow Brokers a arhivei ‘Lost in Translation’, care continea un numar mare de exploit-uri pentru diferite versiuni de Windows. In ciuda faptului ca majoritatea acestor vulnerabilitati nu erau de tip ‘zero-day’ si au fost rezolvate de update-ul de securitate facut de Microsoft cu o luna inainte ca scurgerea de date sa aiba loc, publicarea lor a condus la consecinte serioase. Media atacurilor zilnice este in continua crestere: in ultimele 30 de zile din acest trimestru, au fost detectate 82% din totalul atacurilor. In doar 3 luni, solutiile Kaspersky Lab au blocat mai mult de cinci milioane de atacuri cu exploit-uri din arhive ajunse pe Internet. Cresterea a atins punctul culminant la sfarsitul trimestrului, demonstrand amploarea amenintarii”, se subliniaza in concluziile raportului.

Expertii sustin ca pierderile cauzate de programe malware care au folosit exploit-uri din arhiva, precum si numarul utilizatorilor afectati au fost insemnate, atacurile ExPetr si WannaCry fiind cele mai importante exemple.

“Un alt exemplu este vulnerabilitatea Microsoft Office CVE-2017-0199, descoperita la inceputul lunii aprilie. In ciuda faptului ca a fost rezolvata in aceeasi luna, numarul utilizatorilor atacati a ajuns la 1,5 milioane. In total, 71% dintre atacuri au folosit vulnerabilitatea CVE-2017-0199″, precizeaza sursa citata.

Un exploit este un tip de malware care foloseste erori (”bug-uri”) de software pentru a infecta dispozitivele cu alte coduri malware, precum troieni, ransomware sau malware, pentru spionaj cibernetic. Atacurile realizate cu ajutorul exploit-urilor sunt printre cele mai eficiente, pentru ca, in general, nu au nevoie de interactiune cu utilizatorul, iar infractorii cibernetici pot instala codul infectat fara ca acesta sa banuiasca ceva. Aceste instrumente sunt, asadar, foarte folosite atat de infractorii cibernetici care vor sa fure bani de la utilizatori individuali si companii, cat si de autorii atacurilor cu tinta precisa, in cautare de informatii confidentiale.

Conform analizelor de specialitate, in T2 2017, solutiile de securitate Kaspersky Lab au detectat si au respins 342.566.061 de atacuri malware, de pe resurse online localizate in 191 de tari din intreaga lume, mai putin fata de perioada anterioara, cand numarul acestora se apropia de 500 de milioane.

De asemenea, tot in intervalul analizat, au fost descoperite tentative de infectare cu malware, cu scopul de a fura bani prin obtinerea accesului online la conturile bancare, in computerele a 224.675 de utilizatori, comparativ cu 288.000 de cazuri depistate in primul trimestru. In plus, au fost blocate atacuri crypto-ransomware pe 246.675 de calculatoare unice, comparativ cu 240.799, in T1.

Antivirusul Kaspersky Lab a detectat in T2 un total de 185.801.835 de entitati malware si altele potential periculoase, comparativ cu 174.989.956 din primul trimestru. In medie, 17,26% dintre toate computerele conectate la Internet din lume s-au confruntat cu un atac care a folosit instrumente din clasa malware.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2