RAPORT: Lista lucrarilor de care Teatrul Municipal Baia Mare ar avea nevoie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In cursul anului 2018, la Teatrul Municipal Baia Mare s-au executat investitii in valoare de 91.035 lei, care au fost cuprinse in lista de investitii si s-au incadrat in suma aprobata fiind achitate in ianuarie 2019, potrivit unui raport al institutiei de cultura.

Astfel, la sectia Papusi a TMBM s-a realizat instalatia de incalzire prin achizitia si punerea in functie a doua centrale termice(2.70 mc/hsi 5.95 mc/h) la parterul, respectiv etajul cladirii.

Valoarea acestei investitii a fost de 91.035 lei si a fost executata de SC ICEP SRL, in baza contractului de lucrari nr.900/19.10.2018, avand ca obiect ,,executarea instalatiei de incalzire si a lucrarilor de interventii, reparatii, remedieri la centralele/instalatiile montate”.

„In anul 2018, Primaria a reluat demersurile pentru inceperea reparatiilor si la sediul din strada Crisan, nr. 8, fara a se concretiza nimic pana la sfarsitul anului. Avand in vedere degradarile majore care au aparut, in ultima perioada de timp, in sistemul structural al cladirii Teatrului Municipal am solicitat inca din anul 2016 efectuarea unei expertize tehnice care sa stabileasca starea constructiei si masurile care se impun in vederea asigurarii functionarii cladirii”, se mai precizeaza in raport.

In urma expertizei s-a constatat:

– tasari importante in unele zone ale cladirii care au condus la crapaturi in peretii structurali;
– deschiderea rosturilor de tasare dintre sala de spectacole si corpurile alaturate;
– armaturi in elemente de rezistenta fara strat de acoperire si corodat;
– infiltratii de ape pluviale prin acoperis, produse in timp;
– subsol inundat total.

Conform expertizei, cauza principala care a condus la aceste degradari o constituie tasarea terenului de fundare. Fundatiile din zonele care au suferit degradari, conform studiului geotehnic, au talpa in stratul de mal nisipos argilos, care alimentat cu apa se poate tasa substantial, iar cladirea poate suferi o degradare majora.

Propunerea specialistilor este sa se ia masuri de interventie imediate pentru:

– inlaturarea cauzelor care au produs degradarile semnalate (stoparea infiltratiilor cu apa in structura cladirii);
– punerea in siguranta a structurilor de rezistenta, precum si unele masuri de interventii locale si reparatii.

„Exista promisiuni ca in bugetul pe 2019 al administratiei locale vor exista fonduri pentru reabilitarea cladirii si a scenei din sala de spectacole

Lucrari de consolidare se impun si la sala Teatrului de Papusi, dar aici cea mai buna solutie ramane construirea unui nou sediu, modern si multifunctional sau mutarea intr-o alta cladire. De asemenea, la sediul din strada Crisan, nr. 8, sunt necesare reparatii la terasa situata deasupra intrarii spectatorilor si la magazia cu decor, schimbarea mobilierului in birouri, achizitionarea de aparatura de scena performanta, atat pentru sectia drama si revista (sala mare si studio), cat si pentru sectia papusi, schimbarea scandurii de scena la ambele sali, achizitionarea unui microbuz cu douazeci de locuri”, conform raportului amintit.

Dar iata lista completa de obiective pentru anii urmatori:

La sediul din strada Crisan:

a. Realizarea si apoi executia proiectului vizand reparatii generale si consolidarea cladirii teatrului din strada Crisan, nr. 8.

b. Constructia unei noi magazii de decoruri, cea veche fiind distrusa si neincapatoare, reconditionarea buzunarelor scenei pentru o mai buna manevrare si depozitare a decorului.

c. Amplasarea cortinei de fier, necesara izolarii eventualelor incendii.

d. Reamenajarea barului si decorarea lui, inspirati de evenimentele culturale majore ale anului in curs

e. Punerea in valoare a frescei din foaierul teatrului printr-un sistem de iluminat adecvat

f. Regandirea si reproiectarea partii de scenotehnica (stangi, partea electrica, alte accesorii) in prezent uzata fizic si moral.

g. Recontructia partii lemnoase a scenei, cu inlocuirea scandurilor deteriorate ale podelei, refacerea si modernizarea fosei si trapelor, reproiectarea si punerea in functiune a rotativei.

h. Transformarea parcarii din fata teatrului intr-un parc tematic, cu banci si statui de bronz ale unor mari oameni de teatru, dupa modelul Teatrului National din Bucuresti.

i. Eliminarea treptata a antenelor GSM de pe acoperisul teatrului, inestetice si probabil nocive pentru sanatatea angajatilor si spectatorilor teatrului.

j. Reparatii la magazia de costume si digitizarea acesteia

k. Modernizarea casei de bilete si investirea ei cu statutul de agentie teatrala, in perspectiva implementarii sistemului on-line de vanzare a biletelor.

l. Modernizarea birourilor, schimbarea mobilierului si montarea unor instalatii de climatizare.

m. Mansardarea atelierelor mecanice, de tamplarie si butaforie, in vederea construirii de locuinte pentru actori si pentru regizorii invitati.

La sediul sectiei de papusi din strada Dacia

a. Refacerea totala a sediului cladirii, aflat in prezent intr-o stare avansata de degradare, care pune in pericol integritatea corporala a artistilor si publicului spectator

b. Refacerea acoperisului

c. Largirea intrarii principale pentru a mai buna afluire a publicului.

d. Regandirea si reproiectarea partii de scenotehnica (stangi, partea electrica, alte accesorii), la care ar trebui sa se adauge constructia unui pod, unor trape si a unei fose.

e. Transformarea holului intr-un spatiu atractiv pentru micii spectatori, cu expozitii permanente de costume, papusi, marionete si afise.

f. Construirea unei sali studio care sa permita desfasurarea unor activitati educative educative, pentru tinerii spectatori (ateliere de papuserie, seri de lectura, proiectii)

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2