Raport OMS: Cancerul, un flagel cu o progresie „alarmanta” in lume

Reclame home 1
Reclame home 1

Un barbat din cinci si o femeie din sase din intreaga lume dezvolta un cancer in decursul vietii lor si un barbat din opt si o femeie din unsprezece mor din cauza acestei boli, potrivit cifrelor unui raport publicat miercuri si citat de agentiile France Presse si EFE, informeaza AGERPRES.

Cancerul isi continua progresia ‘alarmanta’ in lume cu 18,1 milioane de noi cazuri si 9,6 milioane de decese in 2018, potrivit ultimelor estimari ale Centrului international de cercetare in domeniul cancerului (CIRC/IARC), o agentie specializata a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Cancerul pulmonar este de departe cel mai letal cu 1,8 milioane de decese (18,4% din total), devansand cancerul colorectal (881.000 de decese, 9,2 %), cancerul de stomac (783.000 de decese) si cancerul de ficat (782.000 de decese), potrivit noilor estimari stabilite pentru 36 tipuri de cancer in 185 de tari.

Comparativ cu anii precedenti, noile cazuri de cancer in lume s-au cifrat la 17 milioane de cazuri in 2018, fata de 14 milioane in 2012. „Noile cifre arata ca este mult de facut pentru a raspunde la cresterea alarmanta a acestui flagel in lume, iar prevenirea trebuie sa joace un rol cheie”, noteaza Christopher Wild, director al CIRC, cu sediu la Lyon (Franta).

Aproape jumatate din noile cazuri si peste jumatate din decesele provocate de cancer in lume in 2018 au avut loc in Asia, in principal in China, in mare parte deoarece aceasta parte a lumii concentreaza peste 60% din populatia globului.

Potrivit agentiei ONU, 43,8 milioane de persoane sufera de cancer diagnosticat in intreaga lume.

Cancerul pulmonar se claseaza in fruntea cazurilor celor mai frecvente diagnosticate la barbati si constituie principala cauza de deces cu aproximativ un deces din cinci. Raportul noteaza si o crestere „ingrijoratoare” a cancerului de plaman la femei: fiind principala cauza de deces prin acest tip de cancer la femei in 28 de tari.

In America de Nord, in Europa de Nord si Occidentala (mai ales in Danemarca si Olanda), in China, Australia si Noua Zeelanda se observa o incidenta sporita de noi cazuri la femei, cu Ungaria in fruntea listei.

Cancerul la san este la nivel mondial principala cauza de deces prin cancer la femei (627.000 decese).

Este urmat de cancerul colorectal in tarile dezvoltate si de cancerul de col uterin in tarile in dezvoltare. Tinand cont de cresterea si imbatranirea populatiei, precum si de dezvoltarea factorilor de risc precum fumatul, situatia ar urma sa se agraveze in urmatoarele decenii, reprezentand o provocare majora la adresa sistemelor sanitare din tarile cu venituri mici si medii, avertizeaza CIRC.

Prevenirea trebuie sa tina cont de impactul diferitelor tipuri de cancer in functie de sex, de regiune sau de tara si sa fie tintit in consecinta, noteaza raportul. Pentru a raspunde provocarilor financiare care se profileaza, raportul recomanda nu doar noi tratamente, ci si dezvoltarea preventiei la scara larga.

Printre masurile preconizate, raportul mentioneaza campanii de vaccinare impotriva hepatitei B si a virusului Papilloma Uman (HPV), aflate la originea mai multorr tipuri de cancer, printre care si cel de col uterin.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole