Nord-coreenii sunt nevoiti sa mituiasca autoritatile pentru a supravietui, arata un raport prezentat marti de Inaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR). Documentul citat de Reuters consemneaza ca oficialii din intreaga Coree de Nord pretind bani de la populatia saraca, sub amenintarea cu inchisoarea si cu inculparea in special a celor care lucreaza in economia neoficiala, informeaza AGERPRES.
Phenianul nu a comentat imediat raportul trimis Organizatiei Natiunilor Unite cu cateva ore inainte de publicare.
Coreea de Nord sustine ca situatia umanitara grea este provocata de sanctiunile impuse de ONU dupa testele nucleare si cu rachete incepute in 2006.
„Sunt ingrijorat ca atentia permanenta acordata problemei nucleare continua sa abata atentia de la situatia groaznica a drepturilor omului pentru multe milioane de nord-coreeni”, a declarat Michelle Bachelet, inalt comisar ONU pentru drepturile omului. „Dreptul la hrana, la sanatate, la adapost, libera circulatie si libertatea sunt universale si inalienabile, dar in Coreea de Nord acestea depind in primul rand de capacitatea individuala de a mitui oficialii statului”, a afirmat ea.
Circa 40% din nord-coreeni, adica peste 10 milioane de oameni, sufera cronic de lipsa alimentelor si se prevede reducerea in continuare a ratiilor deja foarte mici dupa cele mai proaste recolte din ultimii zece ani, a estimat luna aceasta un alt raport al Organizatiei Natiunilor Unite.
„Amenintarea cu arestarea, cu inchisoarea si cu inculparea ofera oficialilor de stat mijloace puternice de a extorca bani de la o populatie care lupta pentru supravietuire”, acuza UNHCR. Mita este „o realitate zilnica a luptei oamenilor pentru a-si asigura minimul necesar”, arata raportul intitulat „Drepturile sunt pretul”, care denunta „cercul vicios al lipsurilor, coruptiei si represiunii”.
Pentru raport au fost folosite 214 de interviuri cu nord-coreeni fugiti din tara, in special din provinciile nord-estice Ryanggang si Hamgyong de Nord, vecine cu China. Locuitorii din regiunile respective au fost primii exclusi din sistemul de distributie publica esuat in 1994, dupa care a urmat o foamete soldata cu pana la un milion de morti, mentioneaza documentul. „Daca nu faci altceva decat sa urmezi instructiunile statului, mori de foame”, este citata o femeie din Ryanggang, care acum traieste in Coreea de Sud.
Un alt nord-coreean care a scapat din tara a declarat UNHCR, care nu ii dezvaluie identitatea, ca, „daca ai bani poti scapa orice faci, inclusiv crime”.
Multi nord-coreeni platesc mita in bani sau tigari pentru a fi scutiti de prezenta la locurile de munca unde sunt trimisi de stat, fara salarii, reusind astfel sa obtina venituri pe piete rudimentare. Altii mituiesc granicerii pentru a trece in China, unde femeile sunt expuse la casatorii fortate sau la prostitutie, mai arata raportul.
Bachelet a cerut autoritatilor din Coreea de Nord sa nu ii mai urmareasca penal pe cei care desfasoara activitati legitime pe piata si sa le permita acestora libera circulatie in tara si in strainatate. Ea a adaugat ca China nu trebuie sa ii repatrieze fortat pe nord-coreeni.
Luna aceasta, Statele Unite au cerut Coreei de Nord „sa inchida toate lagarele de detentie politica” si sa elibereze toti detinutii politici, al caror numar este estimat intre 80.000 si 120.000, reaminteste Reuters.