Raport ONU: SUA, Franta si Regatul Unit – posibile complice la crimele de razboi din Yemen

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Statele Unite, Franta si Regatul Unit ar putea fi complice la crimele de razboi din Yemen, prin furnizarea de armament, informatii secrete si sprijin logistic pentru coalitia condusa de Arabia Saudita, care recurge la infometarea populatiei ca tactica in conflict, arata un raport al ONU prezentat marti, la Geneva, informeaza AGERPRES.

Potrivit agentiei Reuters, anchetatorii Organizatiei Natiunilor Unite au alcatuit o lista secreta cu suspecti de crime de razboi internationale, pe baza celui mai recent raport despre infractiunile comise in cei patru ani de confruntari intre coalitia statelor arabe si miscarea Houthi, care controleaza capitala yemenita.

Reprezentantii ONU au constatat ca ambele parti ar putea fi vinovate de crime si au subliniat rolul jucat de statele occidentale, ca sustinatori-cheie ai tarilor arabe, respectiv de Iran, care sprijina combatantii Houthi.

Loviturile aeriene ale coalitiei conduse de sauditi a ucis civili si au impiedicat intentionat distributia alimentelor in Yemen, unde civilii sunt amenintati de foamete. La randul lor, Houthi au bombardat orase, au folosit copii ca soldati si au apelat la tactici de asediu.

In 2014, rebelii Houthi au alungat guvernul yemenit din Sanaa, iar in 2015 mai multe state arabe, sub conducerea sauditilor, au intervenit pentru readucerea la putere a autoritatilor recunoscute international. In razboiul care a urmat au fost ucisi zeci de mii de oameni.

Perspectiva foametei in Yemen constituie, potrivit ONU, cea mai mare criza umanitara din lume. Raportorii i-au trimis inaltului comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, o lista secreta cu “indivizi care ar putea fi raspunzatori de crime internationale”, in anexa careia sunt mentionati peste 160 de “actori principali” din randul comandantilor militari din Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Yemen si din miscarea Houthi.

Raportul mentioneaza ca legalitatea transferurilor de armament efectuate de Franta, Regatul Unit si SUA “ramane indoielnica si face obiectul mai multor proceduri judiciare interne”.

ONU a primit si relatari despre torturi, violuri si asasinate politice in inchisori secrete, comise de fortele Emiratelor Arabe Unite sau afiliate acestora.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2