RAPORT: Perimetrele miniere din Maramures, o problema: „Preconizam a se repeta incidente de mediu”

Reclame home 1
Reclame home 1

Perimetrele miniere din Maramures care au fost inchise in urma cu cativa ani raman o problema pentru autoritatile de mediu si nu numai.

Conform comisarului sef al Garzii de Mediu Maramures, Ioan Strempel, se preconizeaza alte incidente de mediu care sa provina de la acestea.

„O alta problema, nu neaparat cea mai mica sau mai putin periculoasa, este data de existenta perimetrelor miniere inchise in deceniul trecut, cu lucrari de ecologizare si punere in siguranta aflate in diverse etape, dar la care NU se poate face rabat sau sa se intrerupa activitatea.

Ne este groaza la posibilitatea unor surpari in zone izolate, la orizonturi nerambleate, iar singurii salvatori (mineri specializati in recuperarea unor fiinte din galerii miniera activa si/sau abandonate) sunt NUMAI in bazinul minier Petrosani. La acestea putem adauga functionarea celor 4 statii de epurare ape de mina din judet (din cele 8 construite in tara), ce nu asigura epurarea integrala a apelor de mina generate si, mai ales, la nivelul cerintelor legislatiei actuale privind evacuarea in apele de suprafata.

Anual am avut si preconizam a se repeta incidente de mediu, prin defectarea instalatiilor acestor statii si trecerea lor la tratarea manuala a apelor de mina generate, depasirea capacitatilor proiectate pentru aceste statii in perioade de aport crescut de precipitatii (ploi+zapada topita), cu consecinte ce au fost, pana acum, limitate la nivel local, evitandu-se un incident transfrontaliei”, a spus Ioan Strempel, intr-un raport al Garzii de Mediu Maramures.

Oficialul mai precizeaza ca este nevoie, printre altele, de fonduri mari pentru lucrarile la aceste perimetre.

„Aici este nevoie de fonduri mari, derulate pe o perioada mare de timp (vorbim nu numai de lucrari de C+M, ci si de supraveghere si intretinere in perioada de post-inchidere, ce, de regula, se intind pe decenii dupa definitivarea lucrarilor). Numai prin implicarea tuturor factorilor, atat decizionali, cat si executivi, vom avea siguranta in zona de mediu a judetului, fara sa se mai repete accidentele din uitimii ani de la statia de epurare ape de mine de la Tunel Baia-Sprie sau altele, precum cele din acest an: iaz Bozinta si galeria Breiner Baiut.

Problema ce se retine in acest caz este data de imposibilitatea previzionarii locului si magnitudinii unor fenomene de poluare cu ape si suspensii generate de vechile activitati miniere, in lipsa unei monotorizari reale ale fenomenelor subterane, precum si a neconstruirii unor statii de captare si epurare a apelor de mina la nivelul preconizat in Strategia nationala prin care s-a definitivat inchiderea perimetrelor miniere”, a declarat Ioan Strempel.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole