Rasii, lupii si ursii fac legea in Parcul Natural Muntii Maramuresului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

lup griCarnivorele mari existente in Parcul Natural Muntii Maramuresului sunt in efectiv optim. Cand vorbim de carnivore mari facem referire la populatiile de ras, lup si urs. In cazul rasului avem in parc undeva pana la 20 de exemplare, iar in cazul lupilor si al ursilor vorbim de 80 de exemplare din cele doua specii.

Reprezentantii Parcului spun ca aceste animale asigura echilibrul de care are nevoie aceasta arie protejata de interes national.

Prezenta rasului in interiorul parcului este certa in zona Piatra Socolaului, Lutoasa, Pietrosul Bardau, Culemea Faget. Specia, spun cei de la Parc, frecventeaza majoritatea habitatelor din interiorul parcului evitand insa drumurile forestiere intens circulate sau zonele in care activitatea umana este mai intensa, cum ar fi exploatari forestiere, zona adiacenta orasului, localitatilor sau pasunile subalpine.

In cazul Ursului Brun, specia poate utiliza toate habitatele de la nivelul parcului, de la pasunile, livezile si padurile din preajma asezarilor umane pana la pasunile subalpine aflate la altitudini de peste 1400 m. Cele mai numeroase efective sunt prezente in limitele a 700-1300 m, aceasta fiind zona de paduri de importanta pentru specie. Ursul brun este intalnit frecvent in zona Socolau, Rica, Valea Morii, Bardau, Valea Rea, Comanu Mic.

Nu in ultimul rand, lupul este prezent in aproape toate habitatele PNMM, cu precadere in jumatatea vestica a acestuia unde numarul de exemplare este mai mare, ca de altfel si conectivitatea habitatului cu alte arii unde activitatile umane sunt limitate.

Una din problemele cu care se confrunta cei de la Parcul Natural mai sus amintit este cea a lostritei, care mai exista doar in putine locuri din parc.

Cezar TUDOR

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1