Rata fumatului la nivel mondial a scazut cu 2,5% in 10 ani ca efect al unui tratat international 

Reclame home 1
Reclame home 1

 

Un tratat international intrat in vigoare in 2005 a contribuit la reducerea ratei fumatului cu 2,5% la nivel global in 10 ani, a anuntat marti o echipa de oameni de stiinta, insa utilizarea produselor din tutun cu potential letal ar putea fi diminuata si mai mult prin sporirea efortului de elaborare de politici pentru combaterea acestui obicei, informeaza miercuri Reuters, transmite AGERPRES.

In urma unui studiu publicat in jurnalul „Lancet Public Health”, cercetatorii de la University of Waterloo din Canada si de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au descoperit ca progresul inregistrat contra ceea ce ei au numit „epidemia globala de tutun” a fost substantial, insa nu au fost indeplinite inca obiectivele cuprinse in acest act.

Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului (FCTC — Framework Convention on Tobacco Control) a OMS, care a intrat in vigoare in 2005, obliga cele 180 de tari semnatare la instituirea de majorari la taxele asociate tutunului, crearea de spatii publice in care fumatul sa fie interzis, aplicarea etichetelor cu avertismente si a reclamelor publicitare sugestive si sustinerea serviciilor pentru combaterea fumatului.

Fumatul cauzeaza cancer de plamani si reprezinta un factor major de risc pentru afectiunile cardiovasculare precum cum ar fi bolile de inima si accidentul vascular cerebral, care ucid mai multi oameni decat orice alte boli.

Potrivit OMS, tutunul este raspunzator de moartea a circa sase milioane de persoane pe an la nivel global si constituie o povara ce atarna greu pe umerii economiei mondiale. Costurile anuale asociate ingrijirii medicale si scaderii productivitatii celor care se imbolnavesc din cauza fumatului sunt estimate la circa 1 trilion de dolari.

Studiul a analizat datele OMS prelevate din 126 de tari — 116 dintre ele fiind semnatare al FCTC — si a urmarit si comparat implementarea celor cinci masuri-cheie, din 2007 pana in 2014, cu scopul de a observa legatura dintre politicile solide si ratele fumatului. Potrivit concluziei, in medie, ratele fumatului au scazut la 22,2% in 2015 de la 24,7% cu un deceniu inainte. Insa tendintele au variat, observandu-se o scadere in 90 de tari, o crestere in 24 si o stagnare in 12.

Tarile care au implementat integral mai multe dintre masurile FCTC au inregistrat cea mai mare reducere a ratelor fumatului, se mai arata in concluziile studiului. Per total, fiecare masura aditionala a fost asociata cu o diminuare a ratei fumatului de 1,57 puncte procentuale — ce corespunde cu 7,1% mai putini fumatori in 2015 in comparatie cu 2005.

Cercetarea nu a reprezentat o analiza integrala la nivel global deoarece numai 65% dintre tari detineau datele necesare, insa a cuprins state din toate categoriile de venit si din toate regiunile.

Oamenii de stiinta au notat, de asemenea, ca si alti factori pot determina o scadere a ratei fumatului in afara de recomandarile cuprinse in FCTC. „Informatiile nu au permis o analiza detaliata a impactului politicilor diferentiate”, a declarat Geoffrey Fong de la Waterloo University, coautor al lucrarii. Acesta a facut un apel la realizarea de studii suplimentare pentru a evalua impactul tuturor politicilor FCTC, acestea putand „contribui la acordarea de asistenta tarilor prin recomandarea celei mai potrivite politici, cu cel mai mare beneficiu”.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole