Rata somajului in Germania a atins cel mai scazut nivel de la reunificare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul somerilor din Germania a inregistrat o scadere peste asteptari in luna septembrie, astfel ca rata somajului a atins cel mai redus nivel de dupa reunificarea tarii in 1990, arata datele publicate vineri de Oficiul federal pentru munca, transmit Reuters si AFP, informeaza AGERPRES.

Conform acestor date, in luna septembrie comparativ cu luna august, numarul somerilor a scazut cu 23.000, peste estimarile analistilor care mizau pe o scadere de 9.000, pana la 2,303 milioane de someri. Rata ajustata a somajului a scazut de la 5,2% in august pana la 5,1% in luna septembrie.

“Somajul si subocuparea au scazut semnificativ in luna septembrie. Piata muncii continua sa se dezvolte favorabil”, a informat presedintele Oficiului federal pentru munca, Detlef Scheele.

Consumul gospodariilor a devenit principalul motor al economiei Germaniei in conditiile in care gradul record de ocupare, cresterea securitatii locului de munca, majorarile salariale peste nivelul inflatiei si dobanzile reduse la imprumuturi i-au facut pe cumparatori sa cheltuie mai mult.

Un sondaj publicat joi arata ca increderea consumatorilor germani s-a imbunatatit in ultima perioada, pe fondul cresterii veniturilor si a opiniilor cu privire la evolutia economiei, sugerand ca in perioada urmatoare consumatorii vor continua sa sustina cresterea celei mai mari economii a Europei.

Pe termen lung insa, economistii se asteapta la o crestere a ratei somajului in conditiile in care incertitudinile cu privire la impactul Brexitului si cresterea protectionismului in schimburile comerciale globale vor afecta economia germana orientata spre export.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2