Rata taierilor ilegale din paduri este de doua ori mai mare decat cea a impaduririlor

Ministrul delegat al Apelor, Padurilor si Pisciculturii, Lucia Ana Varga, a sustinut sambata, la Arad, ca rapoartele Curtii de Conturi arata ca rata taierilor ilegale din paduri este de doua ori mai mare decat cea a impaduririlor sau a regenerarilor naturale si a afirmat ca masurile coercitive luate impotriva padurarilor corupti sunt insuficiente, scrie Agerpres.

“Sunt situatii in care padurarii au fost prinsi ca fiind complici cu hotii de lemne, dar li se aplica doar 10-15% diminuari de salarii. Drept urmare, din pacate, in Romania, fenomenul taierilor ilegale in Romania mai este inca prezent. Asistam la situatii in care, desi am cerut celor care fac controlul, Inspectoratelor Silvice, sa inaspreasca pedepsele, nu exista temei legal suficient de bine fundamentat, astfel incat sa putem lua masurile care se impun pentru curatirea sistemului. Este absolut necesara aprobarea legii de modificare a Codului Silvic, pentru ca odata cu aceasta modificare toate infractiunile silvice vor fi tratate conform Codului Penal, ca orice alta infractiune. Speram ca atunci numarul dosarelor trimise organelor competente sa primeasca mai putine NUP-uri (Neinceperea Urmaririi Penale—n. r.) si intr-adevar hotii sa fie pedepsiti’, a declarat ministrul Lucia Ana Varga.

Ea a aratat ca, in conformitate cu un Raport al Curtii de Conturi, rata taierilor ilegale este de doua ori mai mare decat rata impaduririlor sau a regenerarilor naturale, iar din 1990 pana in 2011 au fost taiate ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn, pagubele fiind de aproximativ 5 miliarde de euro.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1