REALITATE – Halda de zgură de la Romplumb, o mare problemă de mediu nerezolvată încă

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romplumb-ul s-a închis de ani buni, iar acum au rămas doar problemele de mediu care nu și-au găsit rezolvare. De la Romplumb se fură cam tot ce se poate fura și asta se poate vedea doar dacă dai o fugă prin Ferneziu. Halda de zgură este problema de mediu care crează îngrijorare, o problemă de mediu care cumva ar trebui să își găsească rezolvare.

Un nou semnal de alarmă în acest sens a fost tras de către reprezentanții Gărzii de Mediu Maramureș. „O altă problemă pe care noi, Garda de Mediu, dar și Agenția pentru Protecția Mediului o avem în vedere și pe care, cu toate eforturile noastre, nu reușim încă să o rezolvăm este halda de zgură de la Romplumb. În prezent Bavna Fer SRL, în faliment. Această haldă se regăsește între cele 48 de depozite neconforme neînchise, pentru care s-a declanșat procedura de enfringement. Situația juridică este una destul de încalcită, noi am făcut toate demersurile și tot ce ne-a stat în putință, avem inclusiv o sentință emisă de Tribunalul Maramureș care obligă lichidatorul Bavna FER să își asume obligațiile de mediu și să ne transmită strategia de valorificare a zgurii, inclusiv o amendă aplicată lichidatorului de către judecătorul sindic, dar pană la ora aceasta nu am primit nimic”, a declarat Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș.

Acesta a mai precizat că cei de la Bavna FER se prelevează de faptul că obligațiile de mediu au fost stabilite la vanzare, iar contractul de vanzare-cumpărare între Romplumb în faliment și Bavna FER în faliment nu este încă încheiat în formă finală, terenul tabular aparținand încă Romplumb-ului și Statului Roman. Ministerul Mediului a cuprins această haldă între cele 17 depozite de deșeuri industriale pentru luarea măsurilor necesare pentru exproprierea pentru cauză de utilitate publică pentru terenurile pe care aceste depozite sunt situate  și cu termen de închidere asumat de Romania – 31 decembrie 2023.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole