REALITATE – România, în top 5 european al tinerilor care nu muncesc și nu sunt nici la şcoală

Aproape 17% dintre tinerii români între 15 şi 29 de ani nu se află într-o formă de învăţământ sau în câmpul muncii, fiind a cincea cea mai mare rată dintre ţările membre UE. Potrivit jurnaliștilor de la rfi.ro, anul trecut, România a avut printre cele mai mari rate a tinerilor care nu se află într-o formă de învăţământ sau în câmpul muncii din rândul ţărilor membre ale Uniunii Europeană, procentul tinerilor români cu vârste curprinse între 15 şi 29 de ani care nu erau într-o formă de educaţie şi nici nu lucrau fiind de 16,6%, conform datelor de la Eurostat, citate de „Ziarul Financiar”.

„Tinerii respectivi fac parte din categoria NEET – acronimul pentru sintagma „Nor in Education, Employement or Training“ şi reprezintă unul dintre indicatorii cei mai importanţi ai pieţei muncii, iar statele încearcă prin diferite politici guvernamentale să reducă ponderea tinerilor din această categorie.

Totodată, România se află pe locul al 5-lea în Uniunea Europeană ceea ce priveşte ponderea tinerilor din categoria NEET, după Italia, cu o rată de 23,3%, Grecia – 18,7%, Bulgaria, cu 18,1% şi Spania – 17,3%. La polul opus, cu cele mai mici rate ale tinerilor parte din această categorie au fost înregistrate în Olanda, 5,7%, Suedia – 7,2% şi Luxemburg, 7,7%”, scriu cei de la rfi.ro

Mai spunem doar că ponderea medie a tinerilor din Uniunea Europeană care nu erau înscrişi într-o formă de învăţământ şi nici nu erau angrenaţi în câmpul forţei de muncă a fost de 13,5% în 2020.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu