Rebelii controleaza 200 km de granita cu Rusia

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproximativ 150-200 km de granita intre Ucraina si Rusia se afla in prezent sub controlul militiilor proruse, a anuntat asa-numitul premier al autoproclamatei ‘republici populare’ Lugansk, Vasili Nikitin, citat vineri de RIA Novosti, transmite Agerpres.

‘Armata sud-estului controleaza astazi 150-200 de kilometri de granita cu Rusia. Nu vom permite sa fim incercuiti’, a declarat el, intr-un interviu aparut in editia de vineri a cotidianului rus Komsomolskaia Pravda.

Liderii ‘republicii’ fac totul pentru a impiedica o blocada a regiunii de catre armata ucraineana, a mai spus acesta, mentionand ca nu sunt deocamdata probleme in aprovizionarea cu alimente a populatiei din zona.

‘Ne putem apara o perioada indelungata, dar oricum pregatim adaposturi impotriva bombardamentelor, facem provizii de apa’, a indicat asa-numitul premier din Lugansk, dat in cautare de Ministerul ucrainean de Interne.

Vasili Nikitin este suspectat de ‘actiuni deliberate de schimbare a limitei teritoriale sau a frontierei de stat a Ucrainei si a ordinii constitutionale in complicitate cu alte persoane’.

Guvernul ucrainean a decis joi sa inchida o parte a frontierei sale cu Rusia in regiunile Donetk si Lugansk, dupa cum a anuntat serviciul de presa al executivului de la Kiev. Astfel, conform acestei decizii luate la initiativa Serviciului ucrainean de frontiera, au fost inchise opt puncte de control din cele 32 cate exista in regiunile Lugansk si Donetk, indica RIA Novosti.

In cursul acestei saptamanii, separatistii prorusi au comis mai multe atacuri asupra unor puncte de control la granita cu Rusia, iar o parte din graniceri au depus armele, fie trecand de partea rebelilor, fie refugiindu-se pe teritoriul rus impreuna cu familiile lor, de teama unor eventuale represalii pentru abandonarea postului.

Decizia a fost luata din ratiuni de securitate si este destinata sa ‘protejeze populatia impotriva unor evolutii sangeroase in curs de desfasurare in unele zone’, se mentioneaza intr-un comunicat al executivului ucrainean.

Autoritatile de la Kiev desfasoara de la 15 aprilie o operatiune militara vizand reprimarea revoltei izbucnite in sud-estul Ucrainei, in reactie la inlaturarea de la putere a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici la 22 februarie. Evenimentele au luat o turnura in special dramatica in regiunile Donetk si Lugansk, unde s-au inregistrat deja zeci de morti si raniti in randul populatiei civile, scrie RIA Novosti.

Regiunile ruse de la frontiera cu Ucraina au primit deja mii de ucraineni, care fug din calea ostilitatilor ce se deruleaza in sud-estul tarii, conform agentiei mentionate de presa. Autoritatile de la Moscova sustin ca doar pana in 4 iunie au primit peste 7.000 de refugiati ucraineni.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2