Recalcularea pensiilor, doar pe hartie. Softul nu a ajuns in teritoriu

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

De azi ar trebui sa inceapa recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat in grupele I si II de munca, pensionati inainte de 1 ianuarie 2011. Sunt persoane care au fost discriminate la ultima recalculare, prin cresterea din pix la aparitia Legii 192/2015 a stagiului complet de cotizare. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, si-a facut un exercitiu de imagine pe aceasta recalculare, anuntand in media, inca din 29 septembrie, ca incepand de luni (1 octombrie), 100.000 de persoane vor primi pensii marite.

„Ca unul care am depus la inceputul anului propunerea legislativa de reparare a nedreptatilor create prin Legea 192/2015, am urmarit indeaproape acest proces legislativ si tehnic. Din pacate, ministrul PSD al muncii urmareste doar capital electoral si nu este preocupat de starea de fapt. Nici unui pensionar nu i s-a inceput din 1 octombrie recalcularea. Am vorbit la casele de pensii. Nimeni nu a primit softul pentru recalculare si nici nu se stie cand il vor avea.

La ultima recalculare s-a primit dupa un an si jumatate de la intrarea in vigoare a legii! Pe doamna Vasilescu vad ca nu o intereseaza asta. Pana la primirea deciziilor de recalculare, pensionarii nu vor vedea niciun ban in plus. Lipsa softului la aceasta data este de neinteles, atata timp cat ministerul a avut la dispozitie aproape 3 luni sa-l pregateasca. Sper ca aceasta tergiversare sa nu aiba in spate cinismul guvernantilor”, a declarat deputatul USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus.

Vorbim in mare parte de pensionari din minerit, a caror speranta de viata este mai mica, din cauza bolilor profesionale pe care le au. Din 2016, de cand a intrat in vigoare Legea 162, prin care s-a majorat stagiul de cotizare, cateva mii de pensionari au decedat deja, fara sa apuce sa-si vada dreptul recastigat. In Maramures sunt peste 7.000 de persoane a caror pensie va fi recalculata din oficiu. Procesul de recalculare va dura un an, desi prin proiectul depus de deputatul Durus s-a cerut ca procedura sa nu depaseasca 6 luni, tocmai pentru a reduce cat mai mult riscurile ca unii pensionari sa nu mai fie in viata.

Pensiile pentru cei iesiti din activitate inainte cu 1 ianuarie 2011, si au lucrat in grupele I sau II, vor creste in medie cu 1/3.

Biroul comunicare, Cabinet deputat USR Maramures

Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2