Recifele de corali, afectate de modificarile climatice, sunt amenintate si de sobolani 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Recifele de corali, medii marine delicate, amenintate de modificarile climatice, au de suferit si in urma pagubelor produse de sobolani, au descoperit recent autorii unui nou studiu stiintific, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Sobolanii – care au ajuns pe multe insule tropicale la bordul unor corabii in urma cu peste 200 de ani – nu afecteaza coralii in mod direct, insa au contribuit la declansarea unui lant de consecinte vatamatoare asupra vietuitoarelor care traiesc in apa si pe uscat.

Mancand pasari si ouale acestora, sobolanii au provocat adevarate ravagii in randul populatiilor de pasari marine in 90% din totalul arhipelagurilor de pe Terra, a declarat Nick Graham, expert in ecologie marina si profesor la Universitatea Lancaster din Anglia. El a coordonat un studiu care a comparat insulele infestate cu sobolani cu insulele pe care nu exista astfel de rozatoare.

„Acolo unde exista sobolani, cerul era gol, insulele sunt foarte tacute. Daca mergi insa pe o insula fara sobolani, cerul e acoperit de pasari marine, e foarte mult zgomot, aerul e foarte iute. Poti sa simti mirosul de guano – gainat – in aer”, a explicat profesorul britanic.

Tocmai acel guano – sau mai degraba lipsa lui – reprezinta factorul ce afecteaza coralii.

Populatiile mari de pasari de pe insulele lipsite de sobolani produc cantitati mari de guano ce imbogatesc solul cu azot, care ajunge in cele din urma in mare, iar de pe urma lui beneficiaza coralii si alte organisme marine, inclusiv pestii.

Studiul, realizat in arhipelagul Chagos din mijlocul Oceanului Indian, a descoperit ca pestii aveau greutati cu 50% mai mari in jurul insulelor pe care nu traiesc sobolani.

„Pestii sunt organisme unice in recifele de corali, avand functii importante, ce ajuta recifele sa ramana sanatoase. Ei curata algele ce apar in urma furtunilor, pentru ca noii corali sa poata sa se fixeze si sa creasca la loc in acele recife”, a explicat profesorul Graham.

„De asemenea, ei bio-erodeaza substratul mort din recife, pentru a furniza o suprafata solida pe care vor putea sa creasca viitorii corali. Aceste doua procese sunt de pana la patru ori mai ample in jurul insulelor cu pasari marine in comparatie de cele populate de sobolani”, a mai spus el.

Potrivit autorilor studiului, publicat in revista Nature, controlul populatiei de sobolani ar trebui sa devina o prioritate de maxima urgenta pe insulele tropicale indepartate.

„Eradicarea sobolanilor reprezinta un fruct care asteapta pur si simplu sa fie cules. Este ceva pe care stim sa il facem, nu are costuri uriase si, odata ce sobolanii sunt eliminati si pasarile marine revin, vom sti ca acest lucru va stimula productivitatea si functionarea acestor ecosisteme”, a adaugat profesorul Graham.

Potrivit celui mai recent raport intocmit de Grupul International de Experti in Evolutia Climei, publicat in aceasta luna, recifele de corali vor disparea in totalitate daca temperatura globala de pe Terra nu va fi mentinuta sub un prag ce nu trebuie sa depaseasca 1,5 grade Celsius peste valorile din era pre-industriala.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2