Recomandari ale jandarmilor montani maramureseni pentru turistii care vor face drumetii montane de Sarbatorile  Pascale

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Pentru turistii care vor sa-si petreaca minivacanta de Paste in zonele montane ale judetului Maramures, jandarmii montani maramureseni fac cateva recomandari:

Inainte de a pleca in zona montana, informati-va asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starii vremii, conditiilor climatice locale;

Plecati pe munte doar cu echipament adecvat, lanterna, rucsac, trusa de prim-ajutor si nu riscati sa plecati singuri la drum;

Alegeti traseele in functie de pregatirea tehnica, fizica si psihica a celui mai slab din grup;

Folositi numai traseele marcate, urmariti marcajele de pe traseu;

In cazul aparitiei dificultatilor pe traseu sau a inrautatirii vremii, retrageti-va la cea mai apropiata cabana;

Apelati cu incredere la patrulele de jandarmi montani si respectati indicatiile acestora;

Nu consumati bauturi alcoolice inainte sau in timpul practicarii sporturilor montane sau a drumetiilor;

Nu deteriorati amenajarile turistice, marcajele sau indicatoarele;

Sa folositi drumurile deschise circulatiei;

Sa evitati deplasarile cu animale de companie in zone izolate si deplasarile pe timpul noptii in zonele impadurite;

Sa solicitati sprijinul jandarmilor montani apeland numarul unic de urgenta 112, specificand urmatoarele: datele de identificare ale persoanei care anunta, ce s-a intamplat, cate persoane au nevoie de ajutor si locul unde sunt persoanele aflate in dificultate.

De asemenea, jandarmii montani maramureseni  din cadrul posturilor montane Valea Vaserului, Borsa, Cavnic si  Suior, sfatuiesc turistii ca inainte de inceperea unui traseu, acestia sa anunte jandarmii montani din zona cu privire la numarul de participanti si traseul pe care urmeaza sa-l parcurga.

Cateva sfaturi pentru situatia in care te-ai ratacit:

1. Incearca sa afli unde esti.
Atunci cand iti dai seama ca te-ai ratacit, nu intra in panica si incearca intai sa afli care este pozitia ta. Priveste in jur si compara ceea ce vezi cu semnele de pe harta. Daca nu reusesti, suna la SNUAU 112 si cereti Jandarmeria Montana. Ar putea sa nu fie nevoie de o interventie de recuperare, ci de un simplu reper pe care jandarmii montani ti-l pot da. Ei cunosc intotdeauna terenul mai bine decat tine. Daca in dreapta vezi o stanca ciudata, iar in stanga curge un rau, ei ti-ar putea spune, la telefon, cum poti gasi rapid traseul marcat.

2. Mersul rapid nu te ajuta cu nimic daca pasesti in directia gresita. „Keep calm”, pastreaza-ti mintea limpede si nu alerga haotic prin padure. Daca acum te afli, totusi, in apropierea traseului pe care doreai sa-l parcurgi, graba si panica te pot indeparta si mai mult de poteca marcata.

3. Fii intotdeauna sceptic cu privire la potecile montane. Atunci cand te ratacesti, ai tendinta sa pornesti pe prima poteca pe care o intalnesti,  este bine ca te afli pe o poteca sau ai intalnit un traseu marcat, insa gandeste-te bine daca sunt cele pe care le cauti.

4. Cauta un loc cunoscut. Cauta un loc cunoscut sau un loc pe care il recunosti pe harta. Dupa asta totul va fi mai simplu.

Avand in vedere conditiile meteorologice si numerosii turisti din aceasta perioada, jandarmii montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Maramures isi vor  intensifica actiunile in zona de competenta si in mod deosebit acolo unde este posibil sa se produca evenimente, fiind pregatiti sa intervina in diferite situatii.

Jandarmii montani actioneaza zilnic in aceste statiuni turistice si trasee montane din judetul Maramures pentru mentinerea unui climat de ordine si siguranta publica, pentru prevenirea si combaterea infractiunilor, precum si pentru salvarea si evacuarea turistilor aflati in dificultate.

Jandarmeria Montana atentioneaza ca principalele evenimente nedorite care au loc in regiunile montane se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat si aventurarii turistilor in zone pe care nu le cunosc .

Cetatenii pot solicita sprijinul jandarmilor montani apeland non-stop,  numarul unic de urgenta 112, sau se pot adresa direct postului, sectiei sau patrulei de jandarmerie din zona unde se afla.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2